Ukrajina potrebuje več vojakov: Zelenski podpisal zakon, na fronto že 25-letniki

Svet 16. Apr 202417:24 6 komentarjev
ukrajina vojna
Ukrajinski vojaki na fronti pri Harkovu. 12. april 2024 (Foto: Wojciech Grzedzinski, Profimedia)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podpisal predlog zakona o mobilizaciji. Namen zakona je povečati število vojakov, ki jih Ukrajina potrebuje v boju proti ruski agresiji. Verhovna rada je zakon, ki določa mobilizacijo moških od 25 do 60 let, sprejela prejšnji teden.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podpisal predlog zakona o mobilizaciji, s čimer je ta postal zakon, je danes sporočil parlament v Kijevu. Namen zakona je povečati število vojakov, ki jih Ukrajina potrebuje v boju proti ruski agresiji. Verhovna rada je zakon, ki določa mobilizacijo moških od 25 do 60 let, sprejela prejšnji teden.

Kot so objavili na spletni strani ukrajinskega parlamenta, je bil zakon danes “vrnjen s podpisom predsednika”. Zelenski je podpisal predlog zakona o spremembah nekaterih zakonodajnih aktov glede služenja vojaškega roka, mobilizacije in vojaške registracije, je na spletni strani poročal ukrajinski portal Ukrinform.

Verhovna rada je po poročanju portala 11. aprila v drugi obravnavi sprejela predlog zakona o mobilizaciji, ki določa vpoklic moških, starih med 25 in 60 leti. Podprlo ga je 283 poslancev.

Novi zakon zaostruje kazni za tiste, ki se izmikajo vpoklicu, spodbuja vpoklic in obvezuje moške, da pri oblasteh posodabljajo svoje podatke o vojaški registraciji.

Vendar pa zakon ne predvideva demobilizacije vojakov z dolgoletnim služenjem na fronti – predlog, ki so ga zakonodajalci zavrnili po pritisku ukrajinske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zakonodajalci pravijo, da bo vprašanje demobilizacije obravnavano v ločenem predlogu zakona, vendar podrobnosti niso navedli.

Ukrajinski predsednik je v začetku meseca podpisal tudi zakon, ki znižuje starostno mejo za vpoklic dodatnih vojakov s 27 na 25 let. Zakon bo olajšal mobilizacijo in omogočil vpoklic več deset tisoč vojakov, ki jih ukrajinska vojska po več kot dveh letih vojne z Rusijo nujno potrebuje.

Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je pred nekaj dnevi povedal, da so se razmere na fronti na vzhodu Ukrajine v zadnjih dneh “zelo poslabšale”. Po njegovih besedah so priča “znatni okrepitvi sovražnikove ofenzive po predsedniških volitvah v Rusiji“. Sirski, ki je prevzel položaj februarja, je povedal, da ima ruska stran premoč tako v orožju kot ljudeh.

Konec februarja je Zelenski dejal, da je bilo v tej vojni ubitih 31.000 ukrajinskih vojakov in desettisoče civilistov. Ameriški časnik New York Times je avgusta lani ob sklicevanju na ameriške uradnike poročal, da naj bi med rusko invazijo umrlo 70.000 ukrajinskih vojakov, med 100.000 in 120.000 pa naj bi bilo ranjenih. Na ruski strani naj bi po ocenah ameriških uradnikov do takrat umrlo 120.000 vojakov, ranjenih pa naj bi jih bilo okoli 170.000.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje