Na Finskem so se poslovili od nekdanjega predsednika in nobelovca Ahtisaarija

Svet 10. Nov 202317:36 0 komentarjev
Martti Ahtisaari
Pogreb Marttija Ahtisaarija (Foto: Lehtikuva/HEIKKI SAUKKOMAA via REUTERS)

Več kot 800 gostov, med njimi tudi švedski kralj in več predsednikov držav, se je na pogrebni slovesnosti v Helsinkih poklonilo spominu na Marttija Ahtisaarija, dolgoletnega politika in diplomata.

Na Finskem so se danes z državniškimi častmi poslovili od nekdanjega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir Marttija Ahtisaarija.

Zastave po vsej državi so bile v znak žalovanja danes spuščene na pol droga, kljub deževnemu vremenu pa se je od nekdanjega predsednika poslovilo na tisoče ljudi, ki so spremljali pogrebni sprevod vzdolž osrednje avenije v Helsinkih.

Na slovesnosti so prebrali besedila iz Svetega pisma v finščini in jeziku ndonga, ki ga govorijo v Namibiji in Angoli. Med udeleženci so bili tudi švedski kralj Karl XVI. Gustaf, namibijski predsednik Hage Geingob in kosovska predsednica Vjosa Osmani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Finska
Pogreb Marttija Ahtisaarija (Foto: Lehtikuva/HEIKKI SAUKKOMAA via REUTERS)

Ahtisaari je umrl 16. oktobra v starosti 86 let za posledicami Alzheimerjeve bolezni. V svoji več kot 40-letni politični karieri med letoma 1994 in 2000 je zasedal položaj predsednika Finske, v vlogi diplomata Združenih narodov pa je kot pogajalec doprinesel h končanju številnih konfliktov po svetu. To mu je leta 2008 prineslo tudi Nobelovo nagrado za mir.

Finski predsednik Sauli Niinistö je Ahtisaarija danes označil za velikega Finca. Kot begunec iz Karelije, ki jo je leta 1940 zasedla Sovjetska zveza, se je znal vživeti v položaj ljudi na konfliktnih območjih in jih je vedno postavljal v središče svojega posredovanja v Indoneziji, Namibiji, na Kosovu in v drugih regijah, je dejal. Ahtisaari je bil po besedah Niinistöja bolj diplomat kot politik, ki mu je bilo malo mar za politične običaje. “Ahtisaari je bil, kot so ga ustrezno opisali, človek ravnih hierarhij,” je ponazoril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!