Na Haiti bo odšla mirovna misija Združenih narodov

Svet 03. Okt 202308:13 0 komentarjev
Nasilje v Haitiju
Foto: PROFIMEDIA

Združeni narodi bodo na Haiti napotili mednarodno varnostno misijo. Za mednarodno pomoč pri obvladovanju anarhičnih razmer, ki so državo zajele po umoru predsednika države leta 2021, je pred enim letom zaprosil premier Ariel Henry.

Varnostni svet ZN je v ponedeljek potrdil resolucijo, s katero je odobril napotitev mednarodne varnostne misije (MSS) pod vodstvom Kenije na Haiti, kjer zaradi nasilja uličnih tolp vlada anarhija. Za mednarodno pomoč je že pred letom dni zaprosil premier Haitija Ariel Henry.

Za resolucijo, sprejeto po 7. poglavju Ustanovne listine ZN, ki omogoča uporabo sile, je glasovalo 13 držav članic Varnostnega sveta ZN, vzdržali pa sta se Rusija in Kitajska. Resolucija potrjuje trajanje varnostne misije za leto dni, ni pa še dogovorjeno, koliko pripadnikov bo šlo tja.

Gre za policijsko misijo, ki ne bo potekala pod okriljem ZN, varnostni svet je izdal le dovoljenje zanjo. Resolucija mednarodne sile pooblašča za pomoč haitijskim oblastem pri zavarovanju ključne infrastrukture, kot so letališča, pristanišča, bolnišnice, šole in križišča. Pooblašča jih tudi za urjenje haitijske policije in zagotavljanje dostopa humanitarne pomoči v državi, kjer 60 odstotkov od skupaj 11 milijonov prebivalcev živi z manj kot dvema dolarja na dan.

Kenija se je že pred časom ponudila za vodenje misije in njen zunanji minister Alfred Mutua je za BBC dejal, da lahko njihove varnostne sile pridejo na Haiti do konca leta. Kenija je pripravljena na Haiti poslati okrog 1.000 policistov, sodelovanje s svojimi enotami pa so doslej ponudile tudi Jamajka, Antigva in Barbuda ter Bahami.

ZDA so potrditev resolucije, ki so jo same predlagale skupaj z Ekvadorjem, pozdravile. Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je sporočil, da se je potrebno zahvaliti Keniji, da je bila pripravljena prevzeti to nalogo. Državni sekretar ZDA Antony Blinken je sporočil, da bo Pentagon zagotovil logistično pomoč v vrednosti 100 milijonov dolarjev, vlada pa je kongres že zaprosila za 100 milijonov dolarjev neposredne pomoči Haitiju.

Blinken je ob tem pozval tudi druge države, naj pomagajo z denarjem, opremo in osebjem za MSS. Premierja Henryja in opozicijo pa je pozval k soglasju za obnovo demokratičnega reda na Haitiju.

Zadnja misija ZN na Haitiju je bila zaradi hudih kršitev in napak katastrofalna. Okoli 100 pripadnikov mirovnih enot je sodelovalo pri spolnih zlorabah, odplake iz taborišča ZN pa so povzročile kolero, zaradi katere je umrlo 10.000 ljudi. V tokratni resoluciji so zato zahtevali najvišje standarde preglednosti in discipline mednarodnega osebja ter nadzorni mehanizem, da se preprečijo kršitve človekovih pravic.

Anarhija je državo zajela po umoru predsednika Jovenela Moiseja julija leta 2021. Vodenje države, ki so jo preplavile ulične tolpe, je prevzel Henry, vendar neuspešno. Mesta obvladujejo tolpe, vodja ene od največjih pa je septembra pozval k oboroženemu uporu proti vladi. Po podatkih ZN je zaradi nasilja moralo na Haitiju domove zapustiti okrog 200.000 ljudi. Samo letos se je zgodilo 3.000 umorov in 1.500 ugrabitev. Vrstijo se tudi primeri posilstev, ob nasilju pa več deset tisoč otrok ne more v šole.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!