Na Hrvaškem izpustili enega od najbolj varovanih zapornikov

Svet 13. Avg 202419:23 5 komentarjev
kemal rastoder
Kemala Rastoderja so februarja na sodišče pripeljali v oklepnem vozilu. (Foto: N1 Hrvaška)

Eden najbolj varovanih zapornikov na Hrvaškem bo končno sodbo dočakal na prostosti. Iztekel se je namreč maksimalni čas za preiskovalni pripor.

Državljan Črne gore Kemal Rastoder, ki naj bi bil povezan z množičnim tihotapljenjem mamil in ki je pripor v Glini prestajal kot pripornik visokega tveganja, bo končno sodbo dočakal na prostosti. Novico je za Jutarnji list potrdil njegov odvetnik Velimir Došen, ki je dodal, da so ga izpustili, ker je potekel maksimalni čas za preiskovalni pripor.

V preiskavi so hrvaški preiskovalni organi s pomočjo dešifriranja komunikacije ugotovili Rastoderjevo povezavo z več hrvaškimi policisti. Kot izhaja iz obtožnice tamkajšnjega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala, so policist Željko Cigula in nekaj njegovih kolegov državljanom Srbije, Črne gore in BiH v zameno za podkupnine izdajali tajne podatke o preiskavah in omogočali nezakonito bivanje v Evropski uniji. Ovadeni policisti so ob tem prav tako izdajali ponarejene potne liste, preverjali pa so tudi, ali je za osebami razpisana tiralica in ali lahko prosto prehajajo meje.

Njegovo ime povezujejo tudi s tako imenovanim “narkokraljem” Stjepanom Prnjatom, ki ga išče črnogorska policija, pa tudi s skupino, ki je prevažala večje količine drog iz Južne Afrike v Evropo prek rotterdamskega pristanišča.

kemal rastoder
Foto: N1 Hrvaška

Rastoder naj bi po pisanju Jutarnjega leta 2004 sicer preživel poskus atentata v črnogorski Budvi, ko je pod njegovim vozilom eksplodirala bomba, ob čemer je utrpel hujše telesne poškodbe. Postopki proti njemu sicer tečejo v več drugih državah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje