Na Hrvaškem v gradnjo velikega središča za industrijo videoiger

Nepremičnine 18. Jan 202415:15 0 komentarjev
videoigre
Foto: PROFIMEDIA

Na vzhodu Hrvaške bo nastalo veliko središče za industrijo videoiger, projekt je prvi, ki ga bodo financirali iz evropskega sklada za pravičen prehod.

V kraju Novska na vzhodu Hrvaške bodo letos začeli graditi veliko središče za industrijo videoiger.

Projekt mesta Novska in sisaško-moslavške županije je prvi na Hrvaškem, ki ga bodo financirali iz evropskega sklada za pravični prehod. Iz tega naslova pričakujejo 50 milijonov evrov, poroča hrvaški Poslovni dnevnik.

Kompleks bo imel fakulteto s športno dvorano, bazenom in zunanjimi rekreacijskimi površinami. V njem bodo tudi študentski dom z 201 ležiščem, podjetniški spodbujevalnik s studiem za tako imenovano obogateno resničnost, inkubator z dvorano za testiranje videoiger z okoli 2500 sedišči ter druge spremljevalne vsebine, so po poročanju Poslovnega dnevnika povedali na predstavitvi projekta v Novski.

Center se bo razprostiral na devetih hektarjih zemljišč in bo obsegal 34.000 kvadratnih metrov uporabnih površin.

Gradbena dela se bodo po napovedih lokalnih oblasti začela letos. Gradbena dovoljenja za objekte so namreč že pridobili, ministrstvo za regionalni razvoj in sklade Evropske unije pa naj bi kmalu razpisalo javni razpis za gradnjo centra.

S centrom želita Novska oz. sisaško-moslavška županije postati središče igričarske industrije na Hrvaškem.

“Na uresničitvi te vizije delamo od leta 2016,” je dejala direktorica regionalnega koordinatorja sisaško-moslavške županije Andreja Šeperac. Županija je tudi izvajalka celotnega projekta, ki je lani prejel nagrado Emerging Europe Awards.

Šeperac je še pojasnila, da so dosedanji koraki v županiji, kot so uvedba angleškega jezika v vrtcih, učenje programiranja v osnovnih šolah, uvedba smeri tehnik za razvoj videoiger v srednjih šolah v Sisku in Novski ter ureditev dveh objektov podjetniškega inkubatorja v Novski, privedli do tega, da imajo v Novski danes 80 startupov. Nekatera od njih po njenih besedah zaposlujejo tudi po deset ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!