Na Hrvaškem z laserji ogrožajo varnost v letalskem prometu

Svet 25. Avg 202314:36 1 komentar
Pristanek letala
PROFIMEDIA

Hrvaška letališča opozarjajo na vse pogostejšo uporabo laserskih žarkov, zaradi česar je ogrožena varnost v letalskem prometu. Pristojni pojasnjujejo, da laserski žarki negativno vplivajo na pozornost in reakcije pilota ter ostalih članov pilotske kabine. Poudarjajo tudi, da storilce čaka visoka denarna kazen ali celo zapor.

Na hrvaških letališčih so od začetka leta do konca julija zabeležili 18 primerov ogrožanja varnosti letalskega prometa z uporabo laserskih žarkov, od leta 2021 pa skupno 59, so sporočili iz hrvaške agencije za civilno letalstvo (HACZ). Opozorili so, da se število tovrstnih primerov v zadnjih letih povečuje.

Največ, 41 odstotkov, vseh prijav so od leta 2021 prejeli zaradi uporabe laserskih žarkov blizu letališča v Zadru. Sledijo Zagreb z 19 odstotki prijav, Dubrovnik in Split s po 12 odstotki in Osijek z desetimi.

V HACZ so izpostavili, da je število dogodkov, povezanih z ogrožanjem letov zaradi laserskih žarkov med letoma 2018 in 2020 upadalo, v zadnjih treh letih pa se je ponovno začelo dvigovati.

Opozorili so, da takšno početje resno ogroža varnost poleta. Kot so pojasnili, usmerjanje žarkov proti letalu ali pilotski kabini lahko zmoti pozornost pilota, povzroči močne bliske na vetrobranskem steklu in zaslepi pilota ali povzroči nenadzorovane reakcije pilota.

Izpostavili so še, da so za storilce, ki namerno ali nenamerno usmerjajo laserske žarke proti letalu, zagrožene tudi visoke denarne kazni in celo zapor. Denarne kazni se gibljejo med 653 do 1974 evri, v primeru opredelitve dogodka kot kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti pa storilcu grozi od šest mesecev do pet let zapora.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje