Na indonezijskih volitvah slavil nekdanji general

Svet 21. Mar 202413:27 0 komentarjev
Prabowo Subianto, Indonezija
Foto: PROFIMEDIA

V Indoneziji so objavili uradne rezultate volitev. Zmago je slavil nekdanji general Prabowo Subianto. Njegova glavna izzivalca sta na volilni izid že napovedala pritožbo.

Indonezijska volilna komisija je v sredo objavila uradne rezultate februarskih predsedniških volitev, ki so potrdili zmago nekdanjega generala Prabowa Subianta v prvem krogu, podpredsedniško mesto pa bo tako pripadlo Gibranu Rakabumingu Raki, sinu odhajajočega voditelja Joka Widoda. Drugo- in tretje uvrščeni sta že napovedala pritožbo na izide.

Volivci v četrti najštevilčnejše državi na svetu so Prabowu zaupali 58,6 odstotka glasov, kar pomeni, da je zanj glasovalo okoli 96 milijonov ljudi.

Prabowo, ki trenutno opravlja funkcijo obrambnega ministra, je sicer že kmalu po objavi izidov vzporednih volitev na dan volitev razglasil zmago.

Njegova glavna izzivalca, nekdanji guverner province Džakarta Anies Baswedan in nekdanji guverner Osrednje Jave Ganjar Pranowo, sta po uradnih rezultatih prejela 24,9 oziroma nekaj več kot 16 odstotkov glasov

Ob več kot 80-odstotni udeležbi je glas oddalo skupno 164 milijonov Indonezijcev. Novoizvoljeni predsednik bo priljubljenega Widoda po prehodnem obdobju nadomestil šele oktobra.

Napoved pritožbe zaradi volilnih nepravilnosti

Ravno podpora nekdanjega tekmeca Widoda, ki je s tem podprl tudi najstarejšega sina, je bila ključna pri izvolitvi 72-letnika, ki se je za mesto predsednika potegoval tretjič.

Anies in Ganjar sta dejala, da bosta na ustavno sodišče vložila pritožbo zaradi domnevnih nepravilnosti.

Indonezija je 14. februarja v enem dnevu poleg predsedniških organizirala še volitve v parlament in lokalne organe. Kot navaja AFP, se je za položaje potegovalo skupno več sto tisoč kandidatov.

Prabowo se je v kampanji zavezal nadaljevanju predhodnikove gospodarske politike, ki vključuje prepoved izvoza nikljeve rude. Spričo napetosti med ZDA in Kitajsko pa je obljubil neuvrščeno zunanjo politiko.

Upokojenega generala indonezijske vojske sicer številne nevladne organizacije obtožujejo, da je ob zatonu vladavine diktatorja Suharta konec 90. let prejšnjega stoletja ukazal ugrabitve več deset prodemokratičnih aktivistov. Sam je te obtožbe vselej zavračal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!