Na jugu Sirije se krepijo protesti proti oblasti predsednika Bašarja al Asada

Svet 15. Sep 202318:09 0 komentarjev
Sirija
Protest v Suvajdi pred tednom dni (Foto: Suwayda 24/Handout via REUTERS)

Na jugu Sirije so se v zadnjem mesecu okrepili protesti proti vladi predsednika Bašarja al Asada.

V mestu Suvajda na jugu Sirije je danes približno 4.000 ljudi protestiralo proti vladi v Damasku zaradi ukinitve subvencij za gorivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je bil največji med več protesti, ki so se v zadnjem mesecu okrepili na tem območju, kjer prevladuje islamska verska manjšina druzov.

Današnji protestni shod se je odvil nekaj dni zatem, ko so bili trije protestniki ranjeni, medtem ko so skušali zabarikadirati vhod v prostore vladajoče stranke v Suvajdi. Za nasilje so obtožili člane stranke, ki so varovali prostore in naj bi pri tem streljali na protestnike.

Veleposlaništvo ZDA v Siriji, ki ima sicer sedež zunaj države, je v četrtek po navedbah AFP sporočilo, da je “zaskrbljeno zaradi poročil o uporabi nasilja s strani režima za zatrtje protestov v Suvajdi”, ki je pod nadzorom vladnih sil.

Protesti proti vedno slabšim gospodarskim razmeram so v tej provinci na jugu države v zadnjih letih izbruhnili že večkrat. Manjši, sporadični protesti so potekali tudi v sosednji provinci Daraa, zibelki sirske vstaje leta 2011, ki jo je predsednik Asad krvavo zatrl.

Prisotnost sirskih oboroženih sil in varnostnih služb v Suvajdi je sicer omejena. Mestu in okoliški pokrajini, kjer živi velik del pripadnikov verske manjšine druzov, pa so bili med državljansko vojno v Siriji hujši spopadi večinoma prihranjeni.

Druzi, ki sledijo nekoliko skrivnostni veji šiitskega islama z vplivi grške filozofije, gnosticizma in krščanstva, predstavljajo zgolj tri odstotke od 23 milijonov ljudi, ki so pred izbruhom vojne leta 2011 živeli v Siriji. Povečini živijo v pokrajini Suvajda na jugu Sirije, sicer pa imajo svoje naselbine po vsej državi. V spopade med državljansko vojno se večinoma niso vključevali, oblasti v Damasku pa so večinoma spregledale tudi njihovo zavračanje obveznega služenja vojaškega roka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!