Na Jupitrovi luni potencial za tekočo vodo – in morda tudi življenje

Svet 20. Apr 202214:42 > 15:25 0 komentarjev
Jupiter, luna, Evropa, voda
PROFIMEDIA

Eno od Jupitrovih lun, Evropo, prekrivajo nenavadni ledeni grebeni, o katerih znanstveniki ne vedo prav veliko. Korak naprej pri raziskovanju njenih skrivnostnih grebenov so napravili s pomočjo satelitskih posnetkov Grenlandije. Ledeni grebeni na Grenlandiji so namreč izjemno podobni tistim na Evropi. Če je enaka tudi njihova struktura, bi se lahko pod površjem Evrope skrivala tekoča voda – in morda tudi življenje, piše spletni portal New Scientist.

Jupitrovo luno Evropo prekrivajo nenavadni vzporedni ledeni grebeni. Znanstveniki, ki so se spraševali, kako so nastali in čemu služijo, so si pri odgovoru pomagali s podobnim pojavom na Grenlandiji. V študiji so nakazali na možnost, da bi podobnost med ledenimi grebeni na luni Evropa in na Grenlandiji lahko pomenila obstoj tekoče vode na Evropi. Tekoča voda v vesolju pa je eden glavnih pogojev za razvoj življenja.

Raziskovati luno na Zemlji

Vzporedni ledeni grebeni lune Evropa se po njeni površini raztezajo več sto kilometrov v dolžino in več sto metrov v višino. Ker ni podatka o tem, kaj se dogaja pod njihovim površjem, je znanstvenikom težko ugotoviti, kako so nastali, prav tako je skrivnostna struktura njihove ledene skorje, poroča New Scientist.

Pri boljšem razumevanju te strukture so bili znanstvenikom v veliko pomoč satelitski posnetki Grenlandije. Geofizik in eden od soavtorjev študije z Univerze v Stanfordu v Kaliforniji Riley Culberg je na satelitskih posnetkih grenlandske ledene plošče opazil podoben par grebenov in s kolegi analiziral, kako so nastali. Odkrili so, da so vzrok za njihov nastanek žepi tekoče vode znotraj ledene plošče. Ko del te vode ponovno zamrzne, se razširi in ustvarja pritisk na preostalo vodo. Ta se na ponovno zamrznjenem delu pomika navzgor in povzroči nastanek ledenih grebenov.

Če je vzrok za nastanek grebenov na luni Evropa enak kot na Grenlandiji, to nakazuje na možnost plitke vode znotraj Evropine ledene skorje. Da je pod skorjo voda, so znanstveniki predlagali že v preteklosti, toda nikoli v zvezi z grebeni. Ker so grebeni na površju lune tako pogosti, bi morala biti voda skorajda povsod, je poudaril Culberg.

Voda pomemben pogoj za obstoj življenja

Voda v grebenih bi pomenila tudi dobre možnosti za zunajzemeljsko življenje na Evropi, poroča New Scientist. Če je vode v ledeni skorji veliko, to pomeni, da mora obstajati določena izmenjava med vodo in površino. Tovrstno gibanje po besedah Culberga omogoča mešanje snovi in toplote, ki je potrebno za razvoj življenja.

Evropa je s premerom približno tri kilometre nekoliko manjša kot naša Luna. Ko so astronomi približno 20 kilometrov pod njenim ledenim površjem odkrili sledove podzemnega oceana, je Evropa postala eno najpomembnejših območij za iskanje življenja v vesolju, piše The Guardian.

Če je neka življenjska oblika prisotna že v Evropinem podzemnem oceanu in bi zašla v katerega od grebenskih žepov s tekočino, bi bilo iskanje življenja še toliko lažje, je zaključil Culberg.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!