Na Kosovu protesti zaradi uvedbe evra: “Ukinja se naš kos kruha”

Svet 12. Feb 202418:28 5 komentarjev
protest Srbov zaradi ukinitve dinarja
Foto: PROFIMEDIA

V Severni Mitrovici na Kosovu je danes protestiralo na stotine Srbov, ki nasprotujejo nedavni odločitvi Prištine o ukinitvi srbskega dinarja kot veljavne valute. Mednarodno skupnost so pozvali k ukrepanju. Po njihovih besedah je trenutna situacija za Srbe na Kosovu nevzdržna in nesprejemljiva, poroča portal Kosovo Online.

Protestniki so na srbski strani etnično razdeljenega mesta vihteli srbske zastave in držali transparente, na katerih so obsodili nedavno uredbo kosovske vlade, v skladu s katero je evro postal edina zakonita valuta za gotovinske transakcije na Kosovu. Po njihovem mnenju je Priština s tem ogrozila njihovo preživetje, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Odločitev o ukinitvi dinarja, ki nam onemogoča prejemanje zasluženih pokojnin, dobesedno pomeni, da se ukinja naš kos kruha, ukinja se naše življenje,” je dejala ena od protestnic, potem ko so kosovske oblasti minuli teden preprečile, da bi vozilo z dinarji, namenjenimi za izplačila plač, pokojnin, socialnih in drugih izplačil Srbom, vstopilo na Kosovo.

Protest je organiziralo združenje srbskih upokojencev na Kosovu, podprli pa so ga tudi tamkajšnji srbski političnih predstavniki. V zvezi z uredbo sicer trenutno velja prehodno obdobje, ki pa ni podrobno opredeljeno, medtem ko kosovske oblasti od 1. februarja pozorneje spremljajo denarne transakcije iz Srbije.

protest Srbov zaradi ukinitve dinarja
Foto: PROFIMEDIA

Kurti zatrdil, da odločitve ne morejo preklicati

Kosovski premier Albin Kurti je medtem danes za ameriški medij Bloomberg povedal, da odločitve o ukinitvi dinarja ne morejo preklicati in da z njo ne želijo nikogar kaznovati. Ob tem je poudaril, da uredba ni stvar vlade, temveč kosovske centralne banke, ki da je neodvisna institucija.

Prejšnji teden se je Kurti zaradi uredbe v Varnostnem svetu ZN ostro sporekel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Vučić je med drugim izpostavil, da je uredba v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta, Prištino pa je obtožil nasilja nad Srbi na Kosovu.

Kurti pa je dejal, da odločitev Srbiji ne preprečuje nadaljnje finančne podpore Srbom na Kosovu, medtem ko je vse ostalo označil za propagando Beograda. Zagotovil je še, da so ukrep sprejeli le zaradi preglednosti in zakonitosti finančnega poslovanja na Kosovu.

Da bodo nova pravila prizadela več deset tisoč kosovskih Srbov in gospodarstvo države, ki se zanaša na njihovo kupno moč, je na zasedanju izpostavila tudi vodja misije ZN na Kosovo (Unmik) Caroline Ziadeh. Pred tem sta ZDA in EU Prištino pozvali, naj odločitev o ukinitvi dinarja preloži.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje