Na novih protestih v Keniji obsežno plenjenje in uničevanje, aretirali 270 ljudi

Svet 03. Jul 202412:11 2 komentarja
protesti v Keniji
Foto: PROFIMEDIA

Na protivladnih protestih v Keniji je bilo včeraj aretiranih več kot 270 ljudi, je sporočila tamkajšnja policija. Med protesti pod vodstvom mladih je namreč prišlo do obsežnega plenjenja in uničevanja premoženja. Organizatorji trdijo, da so se med demonstrante prikradli nasilneži, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Varnostne sile po vsej državi so prepoznale osumljence, za katere so ugotovile, da se pod krinko protestov ukvarjajo s kriminalnimi dejavnostmi, in jih prijele,” je na omrežju X sporočila kenijska policija.

Po njenih navedbah so v prestolnici Nairobi prijeli 204 ljudi, v drugih mestih pa še 68. Aretirane naj bi nadzorne kamere in posnetki na spletu ujeli med plenjenjem in uničevanjem premoženja državljanov. Organizatorji protestov trdijo, da so se med demonstrante prikradli nasilneži, ki niso povezani s protesti in ki so odgovorni za omenjena kazniva dejanja.

Torkove demonstracije v Nairobiju so se sicer začele mirno, pozneje pa so se sprevrgle v nasilje, zaradi česar je policija posredovala s solzivcem. Podobno se je zgodilo tudi v obalnem mestu Mombasa, protesti pa so zajeli tudi tretje največje mesto Kisumu ob Viktorijinem jezeru, navaja britanski BBC.

protesti v Keniji
Foto: PROFIMEDIA

Protesti so se pod vodstvom mladih Kenijcev začeli konec junija in so bili sprva usmerjeni proti spornemu davčnemu zakonu, ki ga je predsednik William Ruto kasneje umaknil. Kljub temu so se demonstracije nadaljevale in prerasle v širšo kampanjo nasprotovanja Rutu, ki ga protestniki pozivajo k odstopu.

Med drugim mu očitajo odgovornost za več kot 20 smrti med izgredi, ki jih je Ruto zadušil tudi z napotitvijo vojske na ulice. Novi protesti so predvideni v četrtek in nedeljo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje