Na pogrebu ubitega predsednika Haitija odjeknili streli

Svet 23. Jul 202122:16 0 komentarjev
Jovenel Moïse
Ricardo Arduengo/REUTERS

Potem ko je pogreb umorjenega haitijskega predsednika Jovenela Moiseja v mestu Cap Haitien najprej tekel mirno, so kasneje v bližini kraja slovesnosti odjeknili streli, policija pa se je spopadla s protestniki. Številne tuje delegacije, med njimi delegaciji ZDA in ZN, so se zato s pogreba umaknile predčasno.

Ameriško delegacijo je vodila veleposlanica pri ZN Linda Thomas Greenfield, v njej so bili tudi zvezni kongresni. Po streljanju so se vsi umaknili, prav tako posebna predstavnica ZN za Haiti Helen La Lime s svojim spremstvom. Protestniki, ki so se zbrali okrog zagrajenega in zastraženega mavzoleja, kamor so položili truplo ubitega predsednika, so vzklikali gesla proti vladi in državni eliti, potem ko se je na pogrebu pojavil šef haitijske policije Leon Charles.

Pogreb so varovale močne policijske enote, policisti so protestnike razgnali s solzivcem. Množica je v bližini kraja pogreba vzklikala: “Zavežimo jih, Zažgimo jih, Ubili so Jovenela, Volili bomo za Martine”. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je kasneje sporočil, da so člani ameriške delegacije na pogrebu na varnem oziroma so se že vrnili v ZDA.

ZDA zaskrbljene zaradi položaja na Haitiju

Sullivan je dodal, da so ZDA globoko zaskrbljene zaradi položaja na Haitiju, in pozivajo vse strani k miru, voditelje države pa, naj od podpornikov zahtevajo, da se vzdržijo nasilja. ZDA bodo Haitiju še naprej pomagale med drugim z opremo in urjenjem nacionalne policije, še naprej pa sodelujejo tudi pri preiskavi umora, je sporočil Sullivan.

53-letnega Jovenela Moiseja so ubili na njegovem domu v prestolnici Port-au-Prince 7. julija, kar je sprožilo novo krizo v državi, ki se ne more otresti revščine, kriz, nasilja in nestabilnosti, čeprav je bil Haiti prva država Latinske Amerike in Karibov, ki je v 19. stoletju dosegla neodvisnost.

Jovenel Moise
Andres Martinez Casares/REUTERS

Napad na predsednika je izvedla skupina ljudi, med katerimi je bilo 18 nekdanjih kolumbijskih vojakov, ki so se urili v ZDA. Napadalci so se preoblekli v agente ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA) in tako prišli v predsednikovo poslopje mimo varnostnikov. Najmanj eden od aretiranih je v preteklosti delal kot informator DEA, trdi haitska policija.

Ameriški predsednik Joe Biden je zavrnil prošnjo haitskih oblasti, naj ZDA pošljejo vojake za pomoč pri stabilizaciji države. Poslal jim je posebnega odposlanca. Poslovnež Moise se tako kot predhodniki ni uspel učinkovito zoperstaviti nasilju kriminalnih tolp v državi, poleg tega se je soočal s poplavo protestov zaradi korupcije in slabega upravljanja ekonomije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!