Smrtonosna vročina na Tajskem: letos zahtevala že najmanj 61 življenj

Svet 10. Maj 202415:58 0 komentarjev
Prizor iz Bangkoka
Prizor iz Bangkoka (Foto: PROFIMEDIA)

Na Tajskem je letos vročina zahtevala že najmanj 61 življenj, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Državo v Jugovzhodni Aziji je namreč v zadnjih tednih zajel vročinski val z rekordnimi temperaturami, spričo katerih so oblasti skoraj dnevno izdajale opozorila pred izrednimi vremenskimi razmerami, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih ministrstva za zdravje so največ smrti zabeležili na ruralnem severovzhodu Tajske. Skupno je letos zaradi vročinske kapi umrlo najmanj 61 ljudi, medtem ko so lani v celem letu našteli skoraj polovico manj smrti, in sicer 37.

Strokovnjaki že dolgo opozarjajo, da bodo podnebne spremembe vse pogosteje povzročale daljše in intenzivnejše vročinske valove. Monsunska sezona je Tajsko letos zajela z zamudo, vročina pa je vztrajala dlje kot običajno. Temperature so ponekod presegle 50 stopinj Celzija. V prestolnici Bangkok in številnih drugih delih države so se ponoči gibale okoli 30 stopinj.

Ta teden so sicer kraljevino zajela neurja, ki so sprva znižale temperature, a so se te nato ponovno dvignile nad 30 stopinj Celzija. Oblasti ob tem opozarjajo na možnost nenadnih poplav.

Z nenavadno visokimi temperaturami se soočajo tudi v Bangladešu, Vietnamu, Mjanmaru in na Filipinih. Čeprav letošnjemu izjemno toplemu vremenu botruje vremenski pojav el Nino, se Azija po podatkih Svetovne meteorološke organizacije (WMO) v splošnem segreva hitreje od svetovnega povprečja.

Prizor iz Bangkoka
Prizor iz Bangkoka (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!