Na tisoče Makedoncev obtičalo: “Počutim se, kot da sem ujeta v zaporu”

Svet 15. Feb 202417:28 5 komentarjev
makedonci menjajo dokumente
Foto: IMAGO/PROFIMEDIA

S tem tednom se je iztekla veljavnost makedonskim dokumentom, na katerih je še prejšnje ime države. Vendar se je pri izdaji novih, ki nosijo napis Severna Makedonija, zapletlo, in več kot 600 tisoč državljanov je zdaj ostalo brez veljavnega dokumenta. Tako številni ne morejo iz države, tisti, ki pa so že odpotovali, pa se ne morejo vrniti domov.

Na tisoče Makedoncev ne more več zapustiti države. V ponedeljek se je namreč iztekla veljavnost starih potnih listih, na katerih je zapisano prejšnje ime države: Makedonija. Pred šestimi leti se je Severna Makedonija s sosednjo Grčijo namreč dogovorila o preimenovanju države in pri tem določila tudi prehodno obdobje. Tako mora biti odslej na makedonskih potnih listih zapisano novo ime države.

Med tem, ko Makedonci stare osebne dokumente še lahko uporabljajo doma, pa sprememba vpliva na gibanje državljanov, omejuje potovanja v tujino in preprečuje vrnitev domov tistim, ki so v tujini, poroča Euronews. Zamenjati bo treba tudi registrske tablice na avtomobilih.

Zato so številni Makedonci ta konec tedna preživeli v vrsti, da bi dobili nove dokumente. “Nemogoče je, da bi vse dokumente izdali do roka. Največjo težavo predstavlja samo tiskanje in izdaja potnih listov. To bi lahko pohitrili le z boljšo organizacijo,” je povedal novoimenovani tehnični minister za notranje zadeve Pance Toškovski.

makedonci menjajo dokumente
Foto: IMAGO/PROFIMEDIA

Brez ustreznih dokumentov tretjina državljanov

Teden dni pred iztekom roka je notranje ministrstvo sporočilo, da je izdalo več kot 1,2 milijona novih potnih listov, več kot 1,1 milijona novih osebnih izkaznic in skoraj 550 tisoč novih vozniških dovoljenj. Po navedbah portala Balkan Insight je brez ustreznih dokumentov v tej 1,8 milijonski državi še vsaj tretjina državljanov (približno 600 tisoč).

Trenutno izdajajo približno 50 tisoč potnih listov na mesec. Minister Toškovski je ocenil, da bodo ob tem tempu potrebovali še približno leto dni, da bodo v celoti končali postopek menjave dokumentov.

27-letni spor med Makedonijo in Grčijo okoli imena nekdanje jugoslovanske republike se je leta 2018 končal s Prespanskim sporazumom ter preimenovanjem Makedonije v Severno Makedonijo. Prespanski sporazum je določil tudi prehodno petletno obdobje, ki je začelo veljati 12. februarja 2019 in se je izteklo ta ponedeljek, poroča Delo.

makedonci menjajo dokumente
Foto: IMAGO/PROFIMEDIA

“Počutim se, kot da sem ujeta v zaporu”

Odgovornost za kaos, ki je nastal, pristojne institucije pripisujejo tudi državljanom, ki da so čakali do zadnjega trenutka. Državljani krivdo zavračajo. “Počutim se, kot da sem ujeta v velikem zaporu v državi, v kateri živim,” je Makedonka Katerina Goceva povedala za CNA. “Zakaj ne morem potovati v tujino?” se sprašuje Gëzime Jashari. “To ni prav. Nov potni list sem si dal izdelati šele pred dvema letoma in je še vedno veljaven.”

V težavah so tudi Makedonci, ki so s starimi potnimi listi zdaj obtičali v tujini. Minister za zunanje zadeve Bujar Osmani je med tem sicer sporočil, da se bodo ti lahko vrnili v domovino s potnimi listinami, ki jih izdajo na diplomatskih uradih in konzularnih predstavništvih.

Organizacija za varstvo človekovih pravic Helsinški odbor je poudarila, da milijon Makedoncev, ki imajo stare dokumente, ne bo moglo uživati ustavne in temeljne človekove pravice do prostega gibanja. “Nekateri so ujeti v svoji državi, drugi pa se ne bodo mogli vrniti. Takšna dezorganizacija prizadene na tisoče državljanov in vodi do temeljnih kršitev državljanskih pravic,” njihovo izjavo povzema CNA.

makedonci menjajo dokumente
Foto: IMAGO/PROFIMEDIA

V preteklih mesecih je bilo več pobud za podaljšanje roka. Tudi predsednik Stevo Pendarovski je rekel, da bi bilo treba razmisliti o možnosti, da bi Grčijo prosili za podaljšanje roka. Uradno Skopje sicer Aten ni prosilo za podaljšanje roka, piše Balkan Insight, in dodaja, da bi “Grčija izredno težko sprejela, da v petih letih dokumentov ni bilo mogoče zamenjati”.

Vse to se dogaja pred volitvami. Parlamentarne volitve v Severni Makedoniji bodo 8. maja in bodo potekale vzporedno z drugim krogom predsedniških volitev. Prvi krog slednjih bo 24. aprila. Sto dni pred volitvami se v Severni Makedoniji oblikuje tehnična vlada, kar naj bi zagotovilo, da se predvolilna kampanja in glasovanje izvedeta brez nepravilnosti. Gre za t. i. pržinski model, ki so ga prvič uporabili leta 2016, poroča STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje