Na Visu gori že od začetka avgusta. Poveljnik gasilcev: S čim naj gasimo?

Svet 27. Avg 202409:29 2 komentarja
Vis požar
Foto: DVD Vis/FACEBOOK

Na hrvaškem otoku Vis je na tamkajšnjem odlagališču odpadkov v začetku avgusta izbruhnil požar, ki pa ga še vedno niso pogasili.

“To odlagališče lahko gori še mesece, nisem strokovnjak, vendar vem, da je zelo rakotvorno. Nihče ne skrbi za to. Tako domačini kot turisti si ne upajo zapustiti hiš, ko piha neugoden veter, ki prenaša hlape požgane plastike. Sem na Visu in vam lahko informacije potrdim iz prve roke,” je za medij Morski.hr sporočil bralec.

Požar je na reciklažnem dvorišču na Visu izbruhnil 6. avgusta, gasilo ga je več kot 20 gasilcev. Vendar še vedno ni pogašen, medtem pa so na merilnem mestu na Humu opravili meritve, ki so pokazale povečano koncentracijo prizemnega ozona. Zrak je onesnažen, in kot poroča Morski.hr, čeprav ni neposrednih dokazov, da je to povezano s strupenim dimom, ki nastaja ob požaru, za otočane zagotovo ne more biti zdravo.

Pred kratkim je prvi mož prostovoljnega gasilskega društva Vis Edo Vitaljić za Dalmacijo danes dejal, da ne namakajo požarišča. “S čim naj bi namakal? Vis nima vode,” je dejal. Tudi medij Morski.hr ga je ponovno prosil za odziv, kaj se dogaja na pogorišču. Povedal je, da je za sanacijo odgovorno komunalno podjetje. Vitaljić je na vprašanje, ali gasijo požar, odvrnil, da ga ne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje