Najbolj silovit napad na Kijev od pomladi, nemirno tudi v drugih regijah (VIDEO)

Svet 30. Avg 202308:46 > 18:32 48 komentarjev

Kijev je bil ponoči tarča najbolj silovitega ruskega obstreljevanja od pomladi. Rusi so napadli z manevrirnimi raketami in droni ter pri tem ubili najmanj dve osebi, šest pa jih je bilo ranjenih. O smrtnih žrtvah so poročali še v regijah Doneck in Sumi, o ranjenih pa tudi v Zaporožju. V ruskih napadih na Ukrajino z manevrirnimi raketami, droni in topništvom je bilo skupaj ubitih najmanj šest oseb, več kot 15 pa je bilo ranjenih, so sporočile ukrajinske oblasti. Medtem o ukrajinskih napadih z droni poročajo tudi z ruskega vojaškega letališča v bližini meje z Estonijo. V napadu je bilo poškodovanih več vojaških transportnih letal.

Ukrajinska prestolnica Kijev je bila ponoči tarča silovitega ruskega obstreljevanja. Po poročanju medijev je bilo slišati močne eksplozije protiletalskih raket nad mestom, s katerimi je streljala protizračna obramba. Župan Kijeva Vitalij Kličko je davi sporočil, da so najmanj v dveh četrtih razbitine raket padle na stavbe. Izbruhnilo je več požarov, med drugim v upravnem in trgovskem poslopju. Napadi so zahtevali najmanj dve življenji, najmanj trije ljudje pa so bili ranjeni.

Vodja vojaške uprave mesta Sergej Popko je dejal, da je šlo za najbolj silovit napad na prestolnico od pomladi. Na družbenem omrežju Telegram je sporočil tudi, da je ukrajinska protizračna obramba “uničila več kot 20 sovražnikovih ciljev”. Pojasnil je, da so ruske sile najprej iz več smeri mesto napadale z droni, nato pa so ga z bombniki tupoljev Tu-95MS obstreljevale z raketami.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je ukrajinska protizračna obramba po vsej državi ponoči prestregla 28 ruskih manevrirnih raket in 16 napadov z brezpilotnimi letalniki.

Kijev je bil maja tarča najbolj silovitega ruskega napada od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani, v katerem je sodelovalo najmanj 59 dronov. Ubita sta bila dva človeka.

Sirene so se zaradi nevarnosti zračnih napadov sicer oglasile po vsej državi. Tarča raketnih napadov naj bi bila tudi regija Odesa na jugu države. O žrtvah so poročali tudi v ukrajinski regiji Doneck. V vasi Bahatir sta po navedbah lokalnih oblasti umrla dva nočna čuvaja kmetijskega podjetja. V bližnjem kraju Kurahove je bila ubita ena oseba, osem pa ranjenih. V kraju Svarkove v severni regiji Sumi je medtem umrla 82-letna ženska.

Tudi regija Zaporožje je bila v zadnjih 24 urah tarča več kot sto napadov ruskega topništva in brezpilotnih letalnikov. Tri osebe so bile ranjene, več kot 20 stavb pa je bilo poškodovanih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija pa je danes sporočila, da so na Črnem morju uničili štiri ukrajinske vojaške hitre čolne, ki so prevažali skupno 50 pripadnikov ukrajinskih specialnih enot, ki so ponoči izvedli več napadov z droni na ruskem ozemlju.

Tudi rusko vojaško letališče tarča napada z droni

Ruske oblasti so danes sporočile, da jim je uspelo odbiti več napadov z droni na različna območja v državi. Ni pa jim uspelo preprečiti napada na vojaško letališče v bližini kraja Pskov, okoli 30 kilometrov od meje z Estonijo.

Vojska se je skušala obraniti pred napadi na letališče, a je bilo vseeno poškodovanih več vojaških transportnih letal, so sporočile lokalne oblasti. Guverner Pskova Mihail Vedernikov je ob tem na družbenem omrežju objavil posnetek, na katerem je videti in slišati eksplozije. Zaenkrat ni poročil o ranjenih.

V napadu so bila poškodovana štiri vojaška transportna letala, še dve letali pa je zajel požar, je poročala ruska tiskovna agencija Tass ob navajanju reševalcev. Zaradi napadov so danes na letališču, ki delujejo tudi v civilne namene, odpovedali več pristankov in vzletov.

Medtem je Rusija ponoči odbila več ukrajinskih napadov z brezpilotnimi letalniki po državi. Med drugim v regijah Moskva, Brjansk in Orjol ter v bližini Sevastopola. Na Črnem morju so uničili štiri ukrajinske vojaške hitre čolne, ki so prevažali skupno 50 pripadnikov ukrajinskih specialnih enot, ki so ponoči izvedli več napadov z droni na ruskem ozemlju.

 V okviru misije EU so doslej izurili 25.000 ukrajinskih vojakov, tako da bo cilj 30.000 dosežen že do konca oktobra, je danes po zasedanju obrambnih ministrov unije povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Izrazil je tudi upanje, da bo dogovor o skladu za nadaljnje sofinanciranje dobav orožja Ukrajini dosežen do konca leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje