Najbolj sončen hrvaški otok poln smeti: “To je prava žalost” (FOTO)

Potovanja 20. Maj 202411:20 3 komentarji
Hvar
Foto: PROFIMEDIA

Temna plat hrvaškega dragulja. Poletni turistični bum se še ni začel, priljubljeni otok Hvar pa se utaplja v smeteh. "Oljčni nasadi so kot božična drevesa, a okrašena s plastičnimi vrečkami," je dejal eden od domačinov. Meni, da jim preti ekološka bomba. Kako razmere vidi župan?

Čeprav so turisti šele začeli počitnikovati na Hvaru, je na vsakem koraku že zdaj preveč smeti, poroča hrvaški Dnevnik.hr.

“Na otoku ljubezni, kot ga nekateri imenujejo, nas jedo muhe. Širi se smrad. Tega nihče ne pokaže na televiziji, tam so prikazani le čudovito morje, čolni, sončni žarki,” je opisal domačin Emil Martinić in dodal, da jim preti nova ekološka bomba. “Lani so zaradi smeti izbruhnili požari, ki so jih sicer pravočasno ukrotili. V nasprotnem primeru preti še ena katastrofa.”

Bližnji oljčni nasadi so kot božična drevesca, okrašena s plastičnimi vrečkami, ki jih veter odnaša z glavnega otoškega odlagališča. Pot do hvarskega smetišča vodi po stari cesti, ki je zdaj “postala pot žalosti”, je komentiral domačin. “To je prava žalost. Tudi za turiste, ki želijo uživati v tej naravi.” Ekipa Nove televizije se je odpravila do odlagališča, kjer je vse na enem mestu – od plastičnih vrečk do vzmetnic in hladilnikov. To smetišče je streljaj od mesta Hvar, oddaljeno je slaba dva kilometra.

Domačini ob tem izpostavljajo še neznosen smrad, ki se širi s tega območja. Ker je “ekološka bomba” blizu naseljenih krajev, je vonj težko odmisliti. “Še posebej je intenziven pred nevihtami,” je pojasnil Martinić. Za povrh – kljub nadzornim kameram – na deponijo dovažajo tudi gradbeni material.

Hvar in smeti Hvar in smeti
Foto: Dnevnik Nove TV
Hvar in smeti Hvar in smeti
Foto: Dnevnik Nove TV
Hvar in smeti Hvar in smeti
Foto: Dnevnik Nove TV
Hvar in smeti Hvar in smeti
Foto: Dnevnik Nove TV
Hvar in smeti Hvar in smeti
Foto: Dnevnik Nove TV
Hvar in smeti Hvar in smeti
Foto: Dnevnik Nove TV

Nasproti odlagališča ima nasad oljk Kristijan Tandara, ki se občasno loti čistilne akcije. “Ne vem, to je izziv. Čiščenje smeti za drugimi, ki jih je treba še reciklirati,” je opisal. Domačin Martinić pa je dodal, da kolesarji in sprehajalci velikokrat posnamejo te umazane prizore. “Mimo se vozijo turisti v taksijih in avtobusih, ki vse to vidijo,” je dejal Martinić, ki upa, da bo sramota kmalu odpravljena.

A domačini že leta poslušajo obljube o sanaciji, ki pa, kot kaže, ostaja mrtva točka na papirju.

Mestno odlagališče preobremenjeno

Tudi župan Rikard Novak ni zadovoljen z mestnim odlagališčem. “Že desetletja je na istem mestu. Skušamo ga obdržati pod nadzorom, pred približno desetimi dnevi smo dobili rešitev za sanacijo, zdaj moramo izvesti natečaj,” je pojasnil. Po njegovih besedah občinski delavci po najboljših močeh opravljajo svoje delo in čistijo.

“Odzovemo se na vsak nasvet, redno izvajamo čiščenje. Izdajamo tudi globe,” je povedal in dodal, da se vrtijo v začaranem krogu birokracije. V isti sapi je za “sramoto” okrivil nemarne državljane.

A župan verjame, da bodo začeli sanirati poleti. Pristojno ministrstvo je nedavno zaprlo dve manjši odlagališči, zato je to mestno bolj obremenjeno.

“Poleg odpadkov iz mesta Hvar na to smetišče odvažajo še odpadke iz Starigrada, zato je težava večja,” je pojasnil Novak in zatrdil, da odpadke reciklirajo vsak dan, ter opozoril, da je otok poln odpadkov. Izpostavil je še, da mimo odlagališča poteka priljubljena kolesarska pot, a ga za zdaj ne skrbi, da bi to vplivalo na slabšo marketinško sliko.

“Mislim, da to ne bo vplivalo na razvoj turizma,” je dejal in ponovno izpostavil, da sproti čistijo in rešujejo razmere, kolikor je v njihovi moči. “Upamo, da bo odlagališče takšno, da bo sprejemljivo za vse,” je sklenil hvarski župan.

Bonus video: Kaj morate vedeti pred evropskimi volitvami?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje