Najbolje plačan poklic na Hrvaškem: mesečno zaslužijo 3.000 evrov neto

Gospodarstvo 16. Jan 202314:34 0 komentarjev
regres v javnem sektorju dodatek
PROFIMEDIA

Kontrolorji letenja so lani na Hrvaškem v povprečju zaslužili dobre tri tisočake evrov neto. Najnižje so bile plače v tekstilni industriji, le nekaj sto evrov mesečno. Med regijami imajo najvišje neto plače v Zagrebu.

Najvišjo povprečno neto plačo na Hrvaškem so v letu 2022 imeli kontrolorji letenja, kaže analiza hrvaškega portala MojPosao. Znašala je 3.084 evrov. Sledile so plače direktorjev s področja informatike, ki so v povprečju prejeli 3.022 evrov mesečno, in plače regionalnih direktorjev z 2.717 evri mesečno.

Najnižjo povprečno neto plačo na Hrvaškem so lani imeli tekstilni tehniki. Znašala je 577 evrov mesečno. Sledile so šivilje s 578 evrov mesečne plače, frizerji s 594 evrov in varnostniki s 615 evrov.

Povprečna mesečna neto plača z vključenimi dodatki na plačo je po podatkih servisa MojaPlaća v minulem letu znašala 998 evrov, kar je pet odstotkov več kot leto prej.

Najbolje so na Hrvaškem plačani menedžerski poklici, kjer so plače za okoli 123 odstotkov višje od povprečne mesečne plače. Za 78 odstotkov višje od povprečja so plače na področju tehnologije in razvoja, za 38 odstotkov na področju informacijskih tehnologij in za 17 odstotkov v telekomunikacijah.

Tekstilni delavci so imeli za 38 odstotkov nižjo plačo od povprečne mesečne plače, zaposleni v storitvenih dejavnostih pa za 30 odstotkov nižjo.

Podjetja v lasti tujcev imajo višje plače

Zasebna podjetja v lasti tujcev so plačevala bolje od domačih zasebnih podjetij. Plače v zasebnih podjetjih so bile od povprečja višje za osem odstotkov in so znašale v povprečju 1082 evrov, medtem ko so domača zasebna podjetja plačevala za štiri odstotke slabše in je povprečna plača znašala 954 evrov. Povprečna plača v podjetju v državni lasti je znašala okoli 941 evrov, kar je šest odstotkov pod povprečjem.

Najvišjo povprečno plačo so zabeležili v Zagrebu, kjer je znašala 1.110 evrov oz. 11 odstotkov več od povprečja na državni ravni. V vitrovačko-podravski županiji je bila po drugi strani v povprečju za 20 odstotkov nižja od državnega povprečja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!