Najhujša suša v zadnjem stoletju: v Barceloni omejili porabo vode

Svet 01. Feb 202415:14 0 komentarjev
Vročinski val v Španiji
Vročinski val v Valencii (Foto: Eva Manez/REUTERS)

Zaradi nenavadno toplega vremena špansko regijo Katalonijo pesti najhujša suša v zadnjem stoletju. Oblasti so zato uvedle omejitve pri porabi vode, ki jih bodo po potrebi še stopnjevale.

Oblasti severovzhodne španske regije Katalonija so za Barcelono in njeno okolico razglasile izredne razmere zaradi suše. Predsednik katalonske vlade Pere Aragones je izpostavil, da gre za najhujšo sušo v zadnjem stoletju, ki je najdaljša odkar beležijo padavine.

Ta sredozemska regija je brez pomembnejših padavin že tri leta, za ukrepe za varčevanje z vodo pa so se oblasti odločile, ker je akumulacija vode nižja od 16 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uvedli omejitve pri porabi vode

Aragones je na novinarski konferenci danes še povedal, da želijo z ukrepi zmanjšati dnevno porabo vode za stanovanjske in komunalne namene z 210 na 200 litrov na osebo. Če se bodo razmere poslabšale, bi lahko količino vode zmanjšali na 180 litrov, nato pa na 160 litrov na dan na osebo.

Omejitve pri porabi vode bodo za Barcelono in 201 okoliško občino veljale od petka. Prepovedano bo polniti zasebne bazene in prati avtomobile, razen z reciklirano vodo. Javne parke bodo lahko zalivali samo s podtalnico.

Kmetijstvo in industrija pa bosta podvržena večjim omejitvam. Z ukrepi želijo namreč zmanjšati porabo vode za namakanje poljščin za 80 odstotkov, v industriji pa za 25 odstotkov.

Ukrepi za zmanjšanje porabe vode bodo prizadeli okoli šest milijonov ljudi.

Več vročinskih valov, ki so lansko poletje prizadeli Španijo in druge evropske države, so še poslabšali sušo, saj se je zaradi večjega izhlapevanja in porabe vode znižala akumulacija vode. Nenavadno toplo vreme se je nadaljevalo tudi letos, saj se je živo srebro januarja v nekaterih španskih regijah povzpelo na skoraj 30 stopinj Celzija.

Strokovnjaki za ekstremne vremenske pojave krivijo podnebne spremembe, ki so posledica človeških dejavnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!