Putin: Napadli bomo nove cilje, če Ukrajina z Zahoda dobi rakete dolgega dosega

Svet 05. Jun 202209:16 > 19:39 2 komentarja
Vojna v Ukrajini
Vladyslav Sodell/REUTERS

Ukrajinsko prestolnico je davi pretreslo več eksplozij, je sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko. Po podatkih ukrajinskega generalštaba so ruske sile davi izstrelile več raket na Kijev in njegova predmestja, pri tem je bila prizadeta vojaška in civilna infrastruktura, poročajo tuje tiskovne agencije. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes posvaril, da bo Moskva napadla nove cilje, če bo Zahod Ukrajini dobavil rakete dolgega dosega. Dodal je, da je cilj sedanje dobave orožja podaljšanje konflikta.

“Več eksplozij v mestnih četrtih Darnitski in Dniprovski. Službe gasijo požar,” je kmalu po tem, ko so se v Kijevu in več drugih mestih oglasile sirene, ki opozarjajo na možnost napadov iz zraka, na Telegramu sporočil Kličko.

“Agresor še naprej izstreljuje rakete in izvaja napade na vojaško in civilno infrastrukturo naše države, zlasti v Kijevu,” je sporočila ukrajinska vojska, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Trenutno ni mrtvih zaradi raketnih napadov na infrastrukturo. En ranjenec je bil hospitaliziran. Službe na prizadetih območjih še vedno delajo,” je dodal.

Po navedbah ukrajinskih oblasti so rakete zadele tudi predmestje Brovari. Natančen obseg škode za zdaj ni jasen, gre pa za najhujši napad na območje glavnega mesta v zadnjih tednih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po podatkih ukrajinske družbe za jedrsko energijo Energoatom se je ruska raketa nevarno približala jedrski elektrarni Južna Ukrajina, 350 kilometrov južno od Kijeva, poroča dpa. Energoatom je Rusijo obtožil “jedrskega terorizma”. Ruski agresorji “še vedno ne razumejo, da lahko že najmanjši delček rakete, ki zadane delujočo elektrarno, povzroči jedrsko katastrofo in uhajanje sevanja,” je operater zapisal na Telegramu.

Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Vladyslav Sodell/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Vladyslav Sodell/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Vladyslav Sodell/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Vladyslav Sodel/REUTERS

V zadnjem dnevu umrlo najmanj 11 civilistov

Iz Ukrajine so danes poročali o najmanj 11 mrtvih civilistih v regijah Lugansk in Doneck ter v mestu Mikolajiv na jugu države, poroča AFP. Mesta na območju vzhodnega Donbasa, ki so v središču ruske ofenzive, so pod “stalnimi napadi iz zraka, artilerijskim in raketnim obstreljevanjem”, vendar ukrajinske sile držijo svoje položaje, je v soboto zvečer v videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Opozoril je, da v Severodonecku razmere ostajajo izjemno težke. Po njegovih besedah se bitka za mesto na vzhodu Ukrajine bije “ulica za ulico”. Severodoneck je največje mesto v regiji Lugansk na območju Donbasa, ki je še vedno v ukrajinskih rokah. Ruska vojska trdi, da se nekatere ukrajinske vojaške enote umikajo iz Severodonecka, vendar je župan Oleksandr Strjuk v intervjuju, ki je bil predvajan na Telegramu, dejal, da so se ukrajinske sile prerazporedile in delajo vse, da bi ponovno vzpostavile popoln nadzor nad mestom. Pred tem je guverner regije Lugansk Sergej Gajdaj dejal, da so Rusi zavzeli večino Severodonecka, vendar jih ukrajinske sile potiskajo nazaj.

Putin: Moskva bo napadla nove tarče v primeru dobave raket dolgega dosega Ukrajini

Če bo Kijev dobil rakete dolgega dosega, “bomo sprejeli ustrezne sklepe in z našim orožjem udarili po ciljih, ki jih še nismo,” je dejal Putin, kot je razvidno iz odlomkov intervjuja, ki ga bo drevi predvajal ruski televizijski kanal Rossija-1. Pri tem ni opredelil območja, s katerega bi se Moskva odzvala, niti ni navedel, katere tarče bi lahko napadli. Dodal je, da ima Zahod z dobavo orožja Ukrajini samo en cilj, in sicer čim dlje podaljšati oboroženi spopad.

Rusija trdi, da je v napadih na Kijev uničila vzhodnoevropska oklepna vozila

Kot so sporočili iz Moskve, so bili v raketiranju Kijeva uničeni tanki T-72 in druga vojaška oprema, ki so jo Ukrajini dobavile vzhodnoevropske države, poročajo tuje tiskovne agencije. Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova je bila oprema, ki so jo uničili, v tovarni za popravilo železniških vagonov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje