“Največje razdejanje na Zahodnem bregu” v zadnjih 20 letih

Svet 20. Apr 202411:02 1 komentar
Begunsko taborišče Nur Šams
Begunsko taborišče Nur Šams (Foto: PROFIMEDIA)

V begunskem taborišču Nur Šams, kjer se od četrtka nadaljujejo boji med palestinskimi borci in izraelsko vojsko, je v spopadih umrlo pet ljudi, med njimi najstnik.

Med izraelsko vojaško racijo v mestu Tulkarem na okupiranem Zahodnem bregu je bilo ubitih deset Palestincev, med njimi najstnik, poroča Al Džazira. Do stopnjevanja nasilja je prišlo v petek, zatem ko so ZDA in Evropska unija uvedle nove sankcije proti izraelskim naseljencem, ki izvajajo nasilje nad Palestinci na zasedenem ozemlju. V raciji je bilo po navedbah izraelske vojske poškodovanih osem vojakov in policist.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da so izraelske sile preprečile dostop dvema reševalnima voziloma v taborišče Nur Šams, kjer je bil ranjen tudi njihov prostovoljec. Med ubitimi je bil tudi 16-letnik, ki so ga ustrelile izraelske sile, so sporočili palestinski zdravstveni delavci. Al Džazirin poročevalec Zein Basravi je sporočil, da je izraelska vojska v begunsko taborišče Nur Šams, ki stoji vzhodno od mesta Tulkarem na Zahodnem bregu, vdrla v četrtek pozno zvečer v večurni operaciji, ki se je zavlekla do petkovega jutra. Povedal je, da so med vojsko in palestinskimi uporniki potekali oboroženi spopadi, v katerih je bilo ubitih več ljudi.

“Eden od njih je bil vodja odporniške brigade Tulkarem, bataljona s približno 50 možmi, ki ima sedež v Tulkaremu, mož po imenu Mohammed Džaber,” je dejal Basravi in dodal, da je bil Džaber v preteklosti že tarča napadov, decembra pa je bil ubit njegov brat.

Begunsko taborišče Nur Šams
Begunsko taborišče Nur Šams (Foto: PROFIMEDIA)

Med racijo je bilo “uničenih in porušenih več domov”, je še sporočil in dodal, da je po 12 urah napadov izraelska vojska v petek zjutraj z buldožerji razdejala ceste ter uničila kanalizacijske vode v taborišču. Tamkajšnji prebivalci so škodo navedli kot “največje razdejanje na Zahodnem bregu” od uničenja begunskega taborišča Dženin pred 20 leti.

Od začetka vojne v Gazi je izraelska vojska okrepila napade na Zahodnem bregu, kjer je bilo v vsakodnevnih racijah ubitih najmanj 468 Palestincev, skoraj 5.000 ranjenih in aretiranih več kot 8.000 ljudi. V Gazi je bilo medtem v izraelski vojni ubitih 34.000 Palestincev, več kot 76.800 pa jih je bilo ranjenih, še poroča Al Džazira.

Erdogan sprejel vodjo Hamasa

V Istanbulu sta se medtem sestala vodja gibanja Hamas Ismail Hanija in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se je zavzel za palestinsko enotnost. “Življenjsko pomembno je, da se Palestinci čimprej poenotijo. Najbolj korenit odziv na izraelsko obstreljevanje, ki vodi do zmage, namreč izhaja iz enotnosti,” je po sestanku, ki je po poročanju turških medijev trajal dve uri in pol, poudaril Erdogan. Pred današnjim obiskom je turški predsednik dejal, da bo “Palestino podpiral, dokler bo živ” in da bo ostal glas zatiranih Palestincev.

Hamas, ki ga ZDA, EU in Izrael označujejo za teroristično organizacijo, je rival gibanja Fatah, ki vlada na zasedenem Zahodnem bregu.

Recep Tayyip Erdogan in vodja Hamasa Ismail Hanija
Foto: Mustafa Kamaci / Anadolu/PROFIMEDIA

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje