Največji napad z droni na Kijev: alarm za zračni napad je trajal kar šest ur

Svet 25. Nov 202309:48 > 13:25 26 komentarjev
ruski napad na Kijev
Fotografija je simbolična (Foto: Gleb Garanich/REUTERS)

Ukrajinska zračna obramba je ponoči nad Kijevom sestrelila 71 ruskih brezpilotnih letalnikov. Po oceni ukrajinske vojske je šlo za največji napad z droni na ukrajinsko prestolnico od začetka ruske invazije. Po navedbah kijevske mestne uprave je bilo v napadu ranjenih najmanj pet ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zračne sile so uničile 71 napadalnih brezpilotnih letalnikov tipa šahed 131/136. Velika večina jih je bila uničena na območju Kijeva,” je na družbenih omrežjih zapisala ukrajinska vojska.

Po besedah župana Kijeva Vitalija Klička je alarm za zračni napad trajal šest ur, padajoči ostanki dronov pa so povzročili požare in poškodovali več stavb po vsem mestu. “Sovražnik nadaljuje s terorizmom,” je dodal. Med ranjenimi naj bi bil tudi 11-letnik.

Napad se je zgodil na dan, ko v Ukrajini obeležujejo dan spomina na žrtve gladomora oziroma velike lakote v letih 1932-1933, ko je v državi zaradi pomanjkanja hrane umrlo od sedem do deset milijonov ljudi.

Lakoti je botrovala takratna politika Sovjetske zveze pod vodstvom Josifa Stalina, ko so oblasti v okviru kolektivizacije kmetijstva ukrajinskim kmetom zaplenile pšenico in druge pridelke. Po oceni nekaterih zgodovinarjev je želel Stalin s tem v takratni sovjetski republiki Ukrajini zatreti vsakršne zametke neodvisnosti.

“Več kot 70 šahedov v noči na dan spomina na gladomor (…). Rusko vodstvo je ponosno na to, da lahko ubija,” je v luči tega na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Po njegovih besedah je poskušala Moskva Ukrajince podjarmiti in iztrebiti, kar pa ji ni uspelo.

Ob tem je zatrdil, da Ukrajina ne bo nikoli pozabila “grozljivih zločinov genocida” in pohvalil dejstvo, da je število držav, ki so gladomor priznale za nameren zločin nad Ukrajinci, vse večje. Slovenija je gladomor za genocid priznala maja letos.

Oblasti v Moskvi sicer zanikajo, da je lakoto v Ukrajini v letih 1932-1933 povzročila takratna sovjetska kmetijska politika in trdi, da je bila ta del širšega pomanjkanja, ki je prizadelo tudi ruske dele nekdanje skupne države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje