Iskanje hotela in apartmaja na hrvaški obali: skoraj vse polno, cene pa visoke

Potovanja 01. Jun 202418:11 > 18:12 7 komentarjev
punat, krk
Profimedia

Ste že rezervirali letošnji dopust? Če ga želite preživeti pri naših južnih sosedih, boste morali pohiteti. Pregledali smo spletno stran za rezervacijo (turističnih) kapacitet Booking in preverili, kaj konkretno in po kakšni ceni lahko ta trenutek na Hrvaškem še rezervirate. Kapacitete so že dodobra zasedene, cene pa visoke.

V turistični agenciji Relax so že tik pred prvomajskimi počitnicami kljub od 8- do 12-odstotnemu zvišanju cen imeli 15-odstotno rast v povpraševanju in rezervacijah za oddih na Hrvaškem v primerjavi z lanskim letom. In ker prav prvomajske počitnice napovedo, kakšna bo turistična sezona poleti, si turistični delavci že lahko manejo roke.

Začelo se je koledarsko poletje, še mesec dni pa nas loči do konca šolskega leta, ki bo tudi uradno zagnal sezono. Že tradicionalno se bo večina Slovencev odpravila k našim južnim sosedom, zato smo pregledali spletno stran za rezervacijo (turističnih) kapacitet Booking in preverili, kaj konkretno in za koliko denarja lahko ta trenutek na Hrvaškem še rezervirate.

Iskali smo nastanitve za štiričlansko družino, ki bi dopust na hrvaški obali rada preživela med 20. julijem in 3. avgustom, in ugotovili, da so kapacitete že dodobra zasedene, cene pa visoke.

Na Slovencem zelo ljubem Krku je v danem terminu zasedenih 91 odstotkov turističnih nastanitev. Najcenejši apartma, ki je precej dotrajan in zastarel, stane 1.255 evrov. Gostje so nastanitvi podelili skupno oceno 5,5 od 10. “Soba, v kateri so bile žuželke, ni bila ravno čista. Pohištvo je staro, klime ni, kuhinja ni funkcionalna. Apartma je daleč od mesta in plaže,” je komentiral eden od gostov. Vpogled v Google Zemljevide pa pokaže, da je prva plaža od apartmaja oddaljena okoli dva kilometra.

Krk
Krk (Foto: PROFIMEDIA)

Cene ostalih nastanitev za štiričlansko družino se gibljejo okoli 1.700 oziroma 1.800 evrov, če pa kot kriterij upoštevamo bližino plaže, začetna cena hitro poskoči na 2.000 evrov. 99 odstotkov nastanitev, ki so blizu morja, je že zasedenih, cene za 14-dnevni dopust pa krepko presegajo 3.000 in celo 4.000 evrov.

Hoteli so še dražji. Ko smo pregledovali spletno stran Booking, so bile nastanitve na celotnem otoku proste zgolj še v 20 hotelih. Dopust v najcenejšem hotelu, ki si je od gostov prislužil skupno oceno 7,7, stane slabih 5.600 evrov. Zajtrk je vključen, hotelska soba ima tudi balkon. Ostali hoteli imajo več zvezdic oziroma višjo oceno, posledično pa je višja tudi cena, ki sega vse do deset tisočakov. V večini sta vključena tako zajtrk kot večerja.

Če se odpravite malo bližje, v hrvaško Istro, in se odločite za dopust v Poreču, je med 20. julijem in 3. avgustom prav tako zasedenih že 90 odstotkov nastanitev. Najcenejša stane 1.224 evrov, a ker ima zgolj eno posteljo, morajo starši ali pa otroka spati na kavču. Pomanjkljivost apartmaja je tudi oddaljenost od plaže, saj je ta kar pet kilometrov stran.

Veliko apartmajev je na voljo v razponu med 1.500 in 2.500 evrov, veliko jih je še dražjih. Cene precej poskočijo, če želite dopust preživeti tik ob plaži. Presežejo lahko tudi 3.000 evrov. Najcenejšo nastanitev sicer najdete v FKK kampu, kjer boste za 14-dnevni dopust v dobro opremljenem in sodobnem šotoru, ki je podoben mobilni hišici, odšteli 1.620 evrov. Če vam nudizem in kampiranje nista tako blizu, pa lahko za 1.960 evrov dobite celotno počitniško hišo, ki je od plaže oddaljena 600 metrov.

Poreč
Poreč (Foto: PROFIMEDIA)

Če bi želeli bivati v hotelu, najcenejša opcija stane okoli 4.000 evrov, nato pa se cene zelo hitro vzpenjajo.

Pogledali smo še nastanitve na polotoku Pelješac, kjer je zasedenih kar 95 odstotkov vseh nastanitev. Najcenejša, ki je od plaže oddaljena 500 metrov, stane slabih 1.400 evrov. Apartma ima dve enojni postelji, starši pa morajo spati na kavču. Cena večine nastanitev se giblje pri 2.000 evrih. Prav toliko stane apartma, če želite dopustovati blizu plaže. Če v obzir vzamemo ta kriterij, so zgolj tri nastanitve cenejše od treh tisočakov, sicer pa hitro dosežejo tudi 4.000 evrov.

Še dražji so hoteli, ki so dodobra zapolnjeni. Le še v sedmih so na voljo kapacitete za štiričlansko družino, cene pa se gibljejo od dobrih treh pa vse do enajst tisočakov.


Bonus video: Ekskluzivno veliko soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje