Uvod v glavno turistično sezono: “Na Hrvaškem in doma so cene do 12 % višje”

Potovanja 19. Apr 202405:20 0 komentarjev
Hrvaška
Foto: PROFIMEDIA

Prvomajski prazniki že tradicionalno napovedo, kakšna poletna sezona čaka turistične delavce. Slednji si očitno že lahko manejo roke, saj kljub višjim cenam beležijo veliko povpraševanje, za določene lokacije celo večje kot lani.

Praznik dela, ki ga praznujemo 1. in 2. maja, letos pade na sredo in četrtek, kar pomeni, da bo marsikdo koristil kak dan dopusta in odpotoval na lepše.

Slovenci s(m)o navdušeni “jugonostalgiki”, pravijo v turistični agenciji Palma, zato se jih bo veliko odpravilo raziskovat Sarajevo, Beograd in seveda sosednjo Hrvaško. Za slednjo že tradicionalno beležijo največ povpraševanja in rezervacij v agenciji Relax turizem. Slovence najbolj mikata Istra in Kvarner, nekaj zanimanja je tudi za Dalmacijo, je povedal Jože Režonja.

“V primerjavi z lanskim letom v povpraševanju in rezervacijah beležimo 15-odstotno rast. Naši gostje iščejo predvsem hotele, ki imajo notranje bazene in wellnesse,” je pojasnil Režonja. Po njegovih besedah se bodo številni sprostili v slovenskih zdraviliščih, termah in na slovenski obali.

Terme Olimia
Borut Živulovič/BOBO

Veliko Slovencev se v času prvomajskih praznikov odpravi na raziskovanje prestolnic in priljubljenih mest, pravijo v Palmi, kjer imajo zagotovljenih skoraj 200 odhodov: od Londona do Pariza, Barcelone, Lizbone … Ena najbolj priljubljenih destinacij ta trenutek je Nizozemska z Amsterdamom, saj prav v tem času znameniti tulipani dosegajo vrhunec cvetenja.

Izjemno popularni so tudi kratki izleti v druge bližnje države, pravijo v Palmi, od Češke do Romunije. V Italiji denimo si bodo Slovenci ogledali Benetke, Milano, Rim in Vatikan, tu sta še Sicilija in Sardinija ter različne dogodivščine za družine: od Gardalanda do Zoo Safarija.

V iskanju vitamina D

V Palmi opažajo, da si največ njihovih gostov želi na toplo. Izrazito največ povpraševanja je po Dubaju, Maroku, Grčiji, Španiji, Portugalski, Malti, Turčiji … “Nekateri se odločajo tudi za daljša potovanja, kot so Šrilanka, Kuba, Mehika, Peru, Kostarika, Panama, Vietnam, Kambodža in Japonska.

Režonja iz Relaxa ob tem dodaja Mavricij, Tajsko, Sejšele, Maldive in križarjenje po Karibih in Mediteranu.

Egipt kljub dogajanju na Bližnjem vzhodu ostaja priljubljen

Po besedah Režonje kljub dogajanju na Bližnjem vzhodu veliko zanimanja beležijo tudi za počitnice v Egiptu in križarjenje po Nilu. Enako pravijo v Palmi.

“V naši agenciji smo za vsa naša organizirana potovanja in počitnice v nenehnem kontaktu z ministrstvom za zunanje zadeve, našimi lokalnimi partnerji na samih destinacijah in predstavniki ter s tem vsakodnevno spremljamo situacijo. Naši potniki tako nemoteno uživajo ob obali Rdečega morja oziroma na potovanju po Egiptu.”

egipčanske piramide Giza Egipt Kairo
Foto: PROFIMEDIA

Tudi priporočila ministrstva se, pravijo, v zadnjih dveh mesecih niso spremenila. Velja torej povišana stopnja previdnosti.

Kaj pa cene aranžmajev?

Po besedah Režonje so v Relax turizmu naredili analizo cen in ugotovili, da so te na Hrvaškem in doma od osem do 12 odstotkov višje.

“O cenah za druge destinacije je nehvaležno govoriti, saj so odvisne od dolžine bivanja, storitve, hotela in ne nazadnje letalskih vozovnic, ki so letos zaradi podražitve energentov od 10 do 15 odstotkov višje.”

Prav za toliko so se po besedah agencije Palma podražile agencijske ponudbe, “odvisno od posamezne nastanitve in izbrane destinacije”. Nekateri njihovi produkti so celo cenejši kot lani, cene pa so sicer, pravijo, odvisne od dinamike med ponudbo in povpraševanjem, “in v letošnji sezoni že beležimo izjemno visok odstotek povpraševanj, tudi za prvi maj je tako”.

Kljub podražitvam Slovenci torej ne bodo doma, iz “first minute” rezervacij, doda Režonja, pa v agenciji Relax turizem sklepajo, da bo letošnja sezona še boljša kot lani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!