Zelenski: Liman je popolnoma očiščen. Hvala naši vojski!

Svet 02. Okt 202211:04 6 komentarjev
Liman, Ukrajina
Oleksiy Biloshytskyi/via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto zagotovil, da bo ukrajinska vojska v naslednjem tednu dni na vzhodu države ponovno prevzela nadzor nad še več ozemlji. Njeni vojaki so nazadnje iz rok ruske vojske iztrgali mesto Liman v regiji Doneck, katere območja si Rusija po priključitvi lasti kot del svojega ozemlja.

“Od 12.30 (11.30 po srednjeevropskem času, op.a.) je Liman popolnoma očiščen. Hvala naši vojski!” je Volodimir Zelenski dejal v videu, objavljenem na družbenih omrežjih. Ukrajinska vojska je pred tem sporočila, da je v soboto vstopila v Liman, pri čemer naj bi v bližini mesta obkolili približno 5.000 pripadnikov ruskih sil. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da so se njihove sile umaknile iz mesta, s čimer so želeli preprečiti, da bi njihovi vojaki ostali ujeti za ukrajinsko bojno črto. Za zdaj ostaja nejasno, koliko ruskih vojakov je bilo pri tem ubitih ali zajetih, poroča AFP.

Ukrajinski vojaki so v posnetku izpred mestne hiše v Limanu oznanili osvoboditev tega strateško pomembnega mesta na severu regije Doneck. V videu, ki je, podobno kot drugi posnetki zmagoslavja ukrajinske vojske hitro zakrožil po spletu, vojaki s poslopja vržejo ruske zastave in dvignejo ukrajinske, ob tem pa zmagoslavno vzklikajo.

Še en ukrajinskih uspeh v protiofenzivi, ki sicer na (severo)vzhodu Ukrajine poteka že nekaj tednov, se je zgodil kmalu po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v petek razglasil priključitev ozemelj štirih ukrajinskih regij Rusiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v rednem nagovoru napovedal, da ta uspeh njegove vojske ne bo zadnji.

“V tem tednu je v Donbasu zaplapolalo več ukrajinskih zastav. V naslednjem tednu dni jih bo še več,” je Zelenski zagotovil v svojem večernem nagovoru v soboto.

Rusija je Liman osvojila spomladi, maja, za rusko vojsko pa je bil kraj ključnega pomena, saj je predstavljal logistično središče za organizacijo vojaških operacij na območju severnega Donecka. Vrnitev Limana pod ukrajinski nadzor je tako največji uspeh ukrajinske vojske po tem, ko je septembra osvobodila števila območja v regiji Harkov, ki meji na Doneck, piše tiskovna agencija Reuters.

Iz ruskega ministrstva za obrambo so sicer sporočili, da svoje enote iz območja umikajo, saj jim “grozi obkolitev”.

Ukrajinski predsednik Zelenski je v svojem nagovoru prav tako napovedal, da bodo ruski vojaki še naprej izgubljali življenja, dokler bo na oblasti predsednik Putin. “Dokler ne rešite problema s tistim, ki je začel vse skupaj, ki je začel to nesmiselno vojno proti Ukrajini, boste ubiti drug za drugim,” je dejal in vojno označil za zgodovinsko napako za Rusijo.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je v soboto nepričakovano obiskala Ukrajino. V južnem pristaniškem mestu Odesa se je srečala z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim in obljubila, da bo Nemčija Ukrajini v nekaj dneh dostavila najsodobnejši sistem zračne obrambe. Med njenim obiskom so se sicer dvakrat oglasile sirene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje