Nasa znova preložila izstrelitev rakete lunarnega programa Artemis

Svet 03. Sep 202209:40 > 17:42
Joe Skipper/REUTERS

Vesoljska agencija Nasa je sporočila, da je zaradi iztekanja goriva preložila za danes načrtovano izstrelitev rakete lunarnega programa Artemis, ki naj bi v vesolje ponesla modul Orion. Gre za že drugo preložitev, potem ko so izstrelitev rakete odpovedali v ponedeljek zaradi domnevno pokvarjenega senzorja na enem od motorjev. Izstrelitev bi lahko prestavili na ponedeljek, 5. septembra.

Raketa Space Launch System (SLS) naj bi danes v vesolje ponesla modul Orion, ki bi nato v prihodnjih dneh obkrožil Luno, v prihodnjih misijah pa tja ponesel tudi ljudi.

Izstrelitev rakete SLS je bila sprva načrtovana za 29. avgust, vendar so iz Nasinega kontrolnega centra poročali o težavah z gorivom v raketi, nato pa o težavah na motorju rakete, zaradi česar so izstrelitev na koncu odpovedali.

nasa, raketa
Joe Skipper/REUTERS

Ker je za uspešno utirjenje modula Orion v Lunino orbito potreben točno določen položaj Lune, bi bila danes edina priložnost za uspešno izstrelitev med 20.17 in 22.17 po srednjeevropskem času.

Nasa zaenkrat še ni sporočila, kdaj naj bi znova skušali izstreliti raketo. Kot je napovedala pred današnjo vnovično preložitvijo, bi v primeru novih težav izstrelitev lahko prestavili na ponedeljek, 5. septembra.

Vrhunec bo tretja misija, ki vključuje pristanek na Luni

Ko bo raketa SLS izstreljena, bo modul Orion najprej umestila v Zemljino orbito, nato pa bo po uporabi gravitacijskega polja Zemlje za pridobitev hitrosti zapustil orbito in začel večdnevno potovanje proti Luni. Po vrnitvi na Zemljo naj bi pristal v oceanu.

Polet misije Artemis II, ki je predviden za maj 2024, bo ubral drugačno orbito okoli Lune, tokrat že z ljudmi na krovu. Vrhunec misij Artemis pa bo predstavljala misija Artemis III, ki vključuje tudi pristanek na Luni.

Nasa želi v naslednjih dveh desetletjih vzpostaviti stalno prisotnost na Luni. ZDA so sicer svoje astronavte nazadnje poslale na Luno med letoma 1969 in 1972, po tem pa človeških pristankov na našem edinem naravnem satelitu ni bilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.