Nasa sestavila raketo, ki bo poletela okoli Lune

Svet 22. Okt 202115:11 0 komentarjev
Vesoljska ladja Orion
Nasa

Ameriška agencija za vesoljski program Nasa je sestavila plovilo in raketo, ki ju bo izstrelila proti Luni. Na prvi misiji, imenovani Artemis, bo plovilo brez posadke poletelo okoli Lune. Na tretji misiji tega plovila pa načrtujejo pristanek, na površje Lune naj bi prvič stopila ženska in astronavt, ki ni bele rase.

Nasa je vesoljsko plovilo Orion priključila na raketo, ki jo bodo letos ali v začetku leta 2022 izstrelili proti Luni. Orion bo sprva poletel okoli Lune brez astronavtov. Nato pa načrtujejo, da bo ponesel ljudi in se s tem v desetletju vrnil na površino Zemljinega satelita, poroča BBC.

Orion bo poletel v okviru programa Artemis. Ime je dobil po grški boginji pravične vojne, lova, živali in narave Artemidi, ki je sestra Apolona. Ta je poimenoval niz ameriških vesoljskih poletov z vesoljsko ladjo Apollo med letoma 1961 in 1972, katerih cilj je bil pristanek na Luni. Pristanek je uspel Apollu 11 leta 1969.

Priključitev Oriona na raketo Space Launch System (SLS) je potekala v Nasinem vesoljskem centru Kennedy na Floridi. V ponedeljek so plovilo Orion premestili v zgradbo za sestavljanje vozil, nato pa so ga na SLS dvignili z žerjavom. Gre za zadnji pomemben del strojne opreme, ki ga je bilo treba dodati raketi pred načrtovanim testnim letom.

V prihodnjih tednih bo Nasa izvedla teste na sestavljeni raketi. Med drugim bodo izvedli vajo, pri kateri bodo raketo napolnili s tekočim gorivom in med tem simulirali odštevanje do izstrelitve.

Nato Nasa načrtuje izstrelitev. Sprva bo SLS izstrelil plovilo Orion brez posadke. Na misiji Artemis-1 bo Orion v treh tednih obkrožil Luno. Nato pa bodo na misiji Artemis-2 na krovu tudi ljudje. Slednja bo predvidoma potekala konec leta 2023 in bo prav tako obkrožila Luno.

Vesoljska ladja Orion Vesoljska ladja Orion
Nasa
Vesoljska ladja Orion Vesoljska ladja Orion
Nasa
Vesoljska ladja Orion Vesoljska ladja Orion
Nasa
Vesoljska ladja Orion Vesoljska ladja Orion
Nasa
Vesoljska ladja Orion Vesoljska ladja Orion
Nasa

Na Luni pa bo predvidoma pristala misija Artemis-3. Na tej misiji bodo astronavti na Luninem površju pristali prvič po letu 1972, ko je pristanek izvedla ekipa misije Apollo 17. Iz Lunine orbite bo na površje Zemlje astronavte poneslo ladja Elona Muska imenovana Starship. Nanjo se bo Orion priklopil v Lunini orbiti, astronavti pa bodo iz Oriona na Starship prestopili skozi posebno loputo.

Nasa pristanek na Luni načrtuje v letu 2024. Mnogi pa pričakujejo, da bo prišlo do zamika.

Na misiji Artemis-3 bosta na površino Lune prvič stopila tudi ženska in astronavt, ki ni bele rase.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!