“Naša skupna naloga je zadržati grožnjo, ki prihaja iz Rusije”

Svet 20. Dec 202120:23 0 komentarjev
Ukrajina, Litva, Poljska
Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS

Ukrajina, Poljska in Litva so pozvale k sprejetju strožjih sankcij proti Rusiji. Razlog za pobudo je kopičenje ruskih sil v bližini meje z Ukrajino.

Ukrajina, Poljska in Litva so danes pozvale k več zahodnim sankcijam proti Rusiji, ki s kopičenjem svojih sil ob meji z Ukrajino sproža zaskrbljenost pred napadom. Poljski predsednik Andrzej Duda in njegov litovski kolega Gitanas Nauseda sta v znak podpore obiskala Ukrajino in se srečala z njenim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

V skupni izjavi po srečanju na zahodu države je trojica pozvala k “okrepitvi sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije proti Ukrajini”. “Naša skupna naloga je zadržati grožnjo, ki prihaja iz Rusije, da bi zaščitili Evropo pred agresivno rusko politiko,” je na skupni novinarski konferenci po srečanju dejal Zelenski.

Potem ko je blizu Ukrajine nakopičila okrog 100.000 vojakov, je Rusija v petek predstavila niz predlogov za omejitev vpliva ZDA in zveze Nato na območju nekdanje Sovjetske zveze in v Vzhodni Evropi ter pozvala k pogajanjem z Washingtonom. Med drugim naj Nato ne bi sprejemal novih članic s tega območja ali tam gradil baz.

Ukrajina, Litva, Poljska
Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS

A poljski predsednik Duda je tovrstno postavljanje pogojev danes obsodil. “Ne smemo sprejeti takšnega izsiljevanja in ultimatov,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal novinarjem.

Članici EU Poljska in Litva sta obe tudi članici Nata, zavezništvu pa bi se rada pridružila tudi Ukrajina, ki se že vse od leta 2014 na vzhodu države bori s proruskimi separatisti. Spopadi so terjali že več kot 13.000 življenj. Kijev in Zahod obtožujeta Moskvo, da separatistom prek meje pošilja vojake in orožje, kar Kremelj vztrajno zanika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!