Nasina vesoljska ladja Orion obkrožila Luno, zdaj se vrača na Zemljo (VIDEO)

Svet 06. Dec 202208:53 0 komentarjev

Vesoljsko plovilo ameriške vesoljske agencije Nasa Orion je v ponedeljek sklenilo svojo pot okrog Lune in se vrača proti Zemlji. Orion je za pospešek na poti proti domu izkoristil Lunino gravitacijo in se izstrelil proti Zemlji, kamor bo prispel predvidoma v nedeljo, ko naj bi padel v Tihi ocean nedaleč od San Diega v Kaliforniji.

Kapsula Orion se je od Zemlje oddaljila 450.000 kilometrov, Lunini površini pa se je približala na 130 kilometrov. Ko je Orion prišel na senčno stran Lune, je Nasa z njim izgubila stik za približno pol ure. Naslednji veliki preizkus za kapsulo bo vrnitev na Zemljo skozi atmosfero, kjer bo morala vzdržati temperaturo 2.800 stopinj Celzija, kar je približno polovica temperature na površini Sonca.

Misija Artemis 1, v sklopu katere je potekala pot plovila Orion, je uvod v stalno človeško prisotnost na Luni in naj bi predstavljala odskočno desko na poti na Mars. Nasa je serijo misij za vrnitev človeka na Luno poimenovala po Artemidi, sestri grškega boga Apolona.

Misija Artemis 2 bo popeljala človeško posadko v kapsuli Orion po isti poti, misija Artemis 3 pa bo omogočila prvi pristanek ženske na Luni v človeški zgodovini ter pristanek prvega moškega po misijah Apollo v 70. letih prejšnjega stoletja.

Po časovnici agencije Nasa naj bi se to predvidoma zgodilo leta 2025, vendar bi lahko nastal zamik, saj so že pri misiji Artemis 1 večkrat bile zamude.

nasa, orion, vesoljska ladja
Joe Skipper/Reuters

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!