Nato bo vzpostavil štiri nove bojne skupine na vzhodnem krilu

Svet 23. Mar 202214:52 > 14:59 1 komentar
nato, vojak
Yves Herman/REUTERS

Zveza Nato bo v odziv na rusko vojno v Ukrajini vzpostavila štiri nove bojne skupine na vzhodnem krilu – na Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji, je v Bruslju napovedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Odločitev bodo v četrtek sprejeli voditelji zaveznic. Zvezo skrbi tudi odnos Kitajske do vojne v Ukrajini. Stoltenberg je povedal, da pričakuje, da bodo članice zveze na jutrišnjem srečanju Kitajsko pozvale, naj se vzdrži podpore Rusiji v vojni z Ukrajino.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na novinarski konferenci v Bruslju dejal, da je ruska invazija v Ukrajini brutalna, človeško trpljenje pa je težko gledati, poroča BBC. “Odločeni smo, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da pomagamo Ukrajini,” je povedal in dodal, da ima zveza Nato “odgovornost, da zagotovi, da vojna ne eskalira izven Ukrajine”.

Od voditeljev članic Nata se v četrtek pričakuje tudi poziv Kitajski, naj obsodi rusko invazijo Ukrajine, ravna odgovorno in se vzdrži podpore Rusiji v vojni proti Ukrajini. Kakšno držo zavzeti v odnosu do Kitajske v kontekstu možnosti, da ta gospodarsko in vojaško pomaga Rusiji, bo ena ključnih tem pogovorov zahodnih voditeljev ta konec tedna v Bruslju. “Pričakujem, da bomo obravnavali vlogo Kitajske v tej krizi,” je bil jasen Stoltenberg. Pripomnil je, da je Kitajska Rusiji zagotovila politično podporo, vključno s širjenem laži in dezinformacij.

Eno ključnih sporočil vrha Nata v četrtek bo tudi napoved dodatne pomoči Ukrajini s ciljem okrepitve njene obrambe pred jedrskimi, kemičnimi, radiološkimi in biološkimi grožnjami. Uporaba kemičnega orožja je povsem nesprejemljiva in bi bistveno spremenila položaj ter imela resne posledice, je opozoril Stoltenberg.

Ob začetku zasedanja bo voditelje zaveznic v četrtek nagovoril ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski, ki bo po pričakovanjih znova pozval k vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino. V Natu vztrajajo, da tega ne bodo storili, ker ocenjujejo, da bi to pomenilo obsežno vojno oziroma bistveno razširilo konflikt.

V Bruslju se pred zavezniškim vrhom omenja možnost, da bi lahko Stoltenbergu še za eno leto podaljšali mandat, ki se mu sicer izteče letos. Na vprašanje, ali je pripravljen ostati na položaju, je odgovoril, da bo o tem določilo 30 zaveznic, on pa da je osredotočen na priprave vrha sredi zelo resnih varnostnih razmer zaradi vojne v Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje