Naval na H&M: priljubljeni trgovec v Rusiji še zadnjič odprl svoja vrata

Svet 04. Avg 202209:34

Številni Rusi so v dolgih vrstah čakali pred trgovinami H&M, ki so še zadnjič odprle svoja vrata. Švedska veriga z modnimi oblačili je že pred meseci najavila svoj odhod z ruskega trga, svoje trgovine pa so še zadnjič odprli za razprodajo vseh zalog.

Švedski trgovec Hennes & Mauritz (H&M) je marca, ko je Rusija začela invazijo na Ukrajino, zaprl vse svoje trgovine v Rusiji. Julija so nato napovedali dokončen umik, v torek pa so še zadnjič odprli svoje trgovine, da prodajo preostalo zalogo.

Napoved je pred trgovine z oblačili privabila številne kupce, ki so za vstop čakali v dolgi vrsti. H&M je trgovine odprl le začasno, da razproda še zalogo, nato pa se bo dokončno umaknil iz države in zaprl vseh svojih 170 trgovin v 65 ruskih mestih. Brez dela naj bi ostalo okrog 6.000 zaposlenih. Rusija je bila za H&M šesti največji trg.

H&M je bil na ruskem trgu prisoten od leta 2019. Družba pričakuje, da jo bo umik z ruskega trga stal okoli dve milijardi švedskih kron (189 milijonov evrov), pri čemer naj bi približno milijarda kron vplivala na denarni tok. “Končni znesek bo kot enkratni strošek vključen v poslovne rezultate letošnjega tretjega četrtletja,” so zapisali v družbi.

H&M gneča H&M gneča
Maxim Shemetov/REUTERS
H&M gneča H&M gneča
Maxim Shemetov/REUTERS
H&M gneča H&M gneča
Maxim Shemetov/REUTERS
H&M gneča H&M gneča
Maxim Shemetov/REUTERS

Odkar so ruski vojaki konec februarja začeli vojaško invazijo na Ukrajino, je več sto zahodnih podjetij zapustilo Rusijo, nekatera začasno, druga pa že dokončno. Med slednjimi so tudi švedski pohištveni velikan Ikea, ameriška veriga restavracij s hitro prehrano McDonald’s, ameriški proizvajalec športne opreme Nike in francoski proizvajalec pnevmatik Michelin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.