Nebeseda leta v Nemčiji je remigracija

Svet 15. Jan 202422:08 0 komentarjev
Nemeseda leta v Nemčiji - remigracija
Foto: PROFIMEDIA

V Nemčiji so za nebesedo leta 2023 izbrali izraz remigracija, so danes sporočili v Marburgu. Izraz uporabljajo predvsem desne in skrajno desne skupine v okviru zahtev po prisilnih in množičnih deportacijah ljudi z migrantskim ozadjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z izborom nebesede leta je tokrat žirija sledila aktualni razpravi, saj v Nemčiji razburja razkritje, da so se pripadniki skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) in nekateri člani krščanskih demokratov lani jeseni sestali z desničarskimi skrajneži in govorili o remigraciji oz. množični deportaciji migrantov in oseb z migrantskim ozadjem iz Nemčije.

Žirija akcije nebeseda leta je bila kritična do uporabe besede remigracija, saj je lani postala desničarski bojni izraz, ki so ga olepšali s predpono in ki prikriva dejanske namene.

Kot je še pojasnila žirija, pridejo v izbor za nebesedo leta izrazi in besedne zveze, ki kršijo načela človekovega dostojanstva ali demokracije, diskriminirajo družbene skupine ali so zavajajoči.

Nebesedo leta v Nemčiji razglašajo od leta 1991. Odločitev sprejme neodvisna in častna žirija na podlagi poslanih predlogov. Lani so za nebesedo leta izbrali podnebne teroriste.

Cilj kampanje, ki je kritična do jezika, je po lastnih navedbah opozoriti na neprimerno rabo jezika in tako povečati ozaveščenost. Kritiki ji sicer očitajo, da deluje kot nekakšna jezikovna policija oz. da moralno diskreditira politična stališča v javni razpravi, poroča dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!