Nekdanja veleposlanica razburja: na izraelske izstrelke napisala Pokončajte jih

Svet 30. Maj 202408:55 14 komentarjev
Nikki Haley med obiskom Izraela (Foto: Amir Cohen/REUTERS)

Nekdanja republikanska kandidatka, ki se je odločila za umik iz predsedniške tekme, in veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley je obiskala Izrael, s svojim dejanjem pa razburila javnost. Na topniški izstrelek izraelske vojske je namreč napisala Pokončajte jih.

Nekdanja guvernerka Južne Karoline in veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley, ki se je potegovala za mesto predsedniške kandidatke republikanske stranke, s svojim dejanjem razburja javnost.

Del soočenja med Golobom in Janšo

Med nedavnim obiskom Izraela, ki je potekal med intenzivnimi napadi Izraela na Gazo, je na topniški izstrelek izraelske vojske napisala Pokončajte jih. Sliko Haley, ki podpisuje izstrelke je objavil Danny Danon, izraelski politik stranke, ki jo vodi premier Benjamin Netanjahu, in nekdanji veleposlanik pri Združenih narodih. Na drugi objavljeni sliki je Haley dopisala še: “Amerika (simbol srca) Izrael. Vedno, Nikki Haley.”

Za tem je Haley na X zapisala še, da mora Izrael “storiti vse, kar je potrebno, da zaščiti svoje ljudi pred zlomom”, in dodala, da se Izrael bori proti sovražnikom ZDA.

Dejanje je naletelo na buren odziv javnosti. “Konflikt ni prostor za senzacije. Konflikt ima pravila. Civiliste je treba zaščititi,” je v sredo na družbenem omrežju X zapisal Amnesty International.

Izrael se zadnje tedne spopada z vse večjim mednarodnim pritiskom. Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu je prejšnji teden Izraelu naložilo, da mora nemudoma ustaviti ofenzivo v Rafi, kjer izvaja kopensko operacijo. Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) pa je podal zahtevo za izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta ter treh voditeljev palestinskega gibanja Hamas.

Foto: Amir Cohen/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje