Sodišče v Haagu odločilo: Izrael mora nemudoma ustaviti vojaško ofenzivo v Rafi

Svet 24. Maj 202407:25 > 16:01 9 komentarjev
V Haagu so odločili v prid Južne Afrike (Foto: Johanna Geron/REUTERS)

Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu je Izraelu danes naložilo, da mora nemudoma ustaviti ofenzivo v Rafi na jugu območja Gaze. Izraelska vojska je tam kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti v začetku maja začela kopensko operacijo. Izraelu so naložili, da v mesecu dni poroča o napredku pri izvajanju ukrepov. Čeprav so odločitve ICJ zavezujoče, sodišče nima pristojnosti, da bi jih uveljavilo, lahko pa pozove Varnostni svet Združenih narodov k ukrepanju.

Južna Afrika je v začetku meseca na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu vložila prošnjo za začasne nujne ukrepe, s katerimi bi Izraelu naložili, da ustavi svoje vojaške operacije na območju Gaze, vključno z mestom Rafa, kjer izvaja ofenzivo. Od sodišča je tudi zahtevala, naj Izraelu odredi sprejetje učinkovitih ukrepov za omogočanje neoviranega dostopa humanitarne pomoči v Gazo.

ICJ je danes s 13 glasovi za in dvema proti ugodil prošnji Južne Afrike. Izraelu so naložili, da mora nemudoma ustaviti vojaško ofenzivo v Rafi. Ob tem so odločili tudi, da mora mejni prehod med Egiptom in Rafo, skozi katerega v enklavo doteka humanitarna pomoč, ostati odprt.

Predsednik ICJ Nawaf Salam je v obrazložitvi poudaril, da trenutne razmere kršijo pravice ljudi v Gazi. Po njegovih besedah sodišče ni prepričano, “da so prizadevanja Izraela za evakuacijo prebivalcev Gaze zadostna”.

Izraelu so ob tem naložili, da v mesecu dni poroča o napredku pri izvajanju ukrepov ter da organom in misijam, ki jih bodo Združeni narodi pooblastili za preiskavo domnev o genocidu, omogoči dostop do Gaze. Pozvali so tudi k izpustitvi vseh talcev, ki jih je Hamas zajel 7. oktobra lani.

Spomnimo, čeprav so odločitve ICJ zavezujoče, sodišče nima pristojnosti, da bi jih uveljavilo, lahko pa pozove Varnostni svet Združenih narodov k ukrepanju.

Foto: Johanna Geron/REUTERS

Bo sodba povečala mednarodni pritisk na Izrael?

Na zaslišanju pred ICJ prejšnji teden je Južna Afrika opozorila, da je izraelski genocid v Gazi dosegel novo in grozljivo stopnjo z napadom na Rafo. Izrael pa je v predstavitvi argumentov dejal, da je vojna v Gazi sicer tragična, vendar ne gre za genocid, obtožbe Južne Afrike o genocidu nad Palestinci pa da nimajo nič skupnega z dejstvi in dejanskimi okoliščinami.

Izraelski predstavnik Gilad Noam je Južno Afriko pred sodiščem obtožil, da ima “skrite motive” za poziv k izraelskemu umiku iz Rafe, češ da ta začasni ukrep zahteva, ker “želi zagotoviti vojaško prednost za svojega zaveznika Hamas” in preprečiti poraz palestinskega islamističnega gibanja.

Gre za del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

Izrael se zadnje obdobje sicer sooča z vse večjim pritiskom mednarodne javnosti. Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) je v ponedeljek med drugim sporočil, da zahteva izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta ter treh voditeljev palestinskega gibanja Hamas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje