Nekdanji nemški kancler Schröder toži parlament in zahteva vrnitev privilegijev

Svet 12. Avg 202212:51 1 komentar
Gerhard Schröder
PROFIMEDIA

Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder toži bundestag z željo po povrnitvi privilegijev, ki mu jih je proračunski odbor nemškega parlamenta odvzel maja zaradi njegovih povezav z Rusijo, je potrdil Schröderjev odvetnik Michael Nagel.

78-letni nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder je moral v skladu z odločitvijo parlamenta zapreti svojo pisarno v bundestagu, je pa bil kljub temu še naprej upravičen do pokojnine in osebne zaščite.

Schröderjeva pravna ekipa zdaj trdi, da je bila ta odločitev nezakonita, saj da je bila utemeljena s tem, da upokojeni kancler ni več opravljal svojih dolžnosti, pri tem pa ni bilo opredeljeno, kaj so te dolžnosti, niti kako določiti, če jih nekdo opravlja ali ne.

Schröder je bil po začetku ruske invazije na Ukrajino tarča ostrih kritik, ker se sprva ni želel odreči položajem v več ruskih energetskih gigantih, čeprav ga je k odstopu z njih med drugim pozval sedanji kancler in strankarski kolega Olaf Scholz. Schröder je maja nato vendarle naznanil odhod iz nadzornega sveta ruskega Rosnefta, prav tako je zavrnil kandidaturo za mesto v nadzornem svetu ruske družbe Gazprom.

Na pozive k izstopu iz vladajoče stranke SPD se ni odzval, v ponedeljek pa je pristojna strankina komisija v Hannovru odločila, da ni razloga za njegovo izključitev, saj da Schröder zaradi sodelovanja z ruskimi državnimi podjetji ni kršil strankinih pravil.

Pristojna komisija stranke je vprašanje obravnavala več tednov, potem ko je iz različnih podružnic SPD prejela 17 predlogov za izključitev. Schröder se osebno ni pojavil na zaslišanjih in tudi ni poslal svojega odvetnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje