Nemci aretirali uslužbenca obveščevalne službe, ki je informacije pošiljal Rusom

Svet 22. Dec 202218:38 1 komentar
Nemška policija
PROFIMEDIA

V Nemčiji so v sredo zaradi suma izdaje aretirali uslužbenca Zvezne obveščevalne službe (BND), je danes v Karlsruheju sporočilo nemško zvezno tožilstvo. Uslužbenec, ki so ga aretirali v Berlinu, naj bi ruski obveščevalni službi posredoval informacije, vendar za zdaj ni jasno, za kakšne informacije naj bi šlo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uslužbenec agencije BND z imenom Carsten L. je “ruskim obveščevalnim službam posredoval informacije, ki jih je pridobil v okviru svojih poklicnih dejavnosti”, je tožilstvo zapisalo v izjavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pristojni organi so preiskali stanovanje in delovno mesto obtoženca ter še ene osebe. Uslužbenca so danes privedli pred preiskovalnega sodnika zveznega vrhovnega sodišča, trenutno pa je v priporu. Preiskali so tudi dva objekta BND.

Potem ko je BND izvedela za primer, je nemudoma sprožila obsežno notranjo preiskavo, je sporočil predsednik BND Bruno Kahl. “Tesno in z zaupanjem sodelujemo s preiskovalnimi organi, da bi temeljito razjasnili primer,” je dejal.

Poudaril je, da BND zaradi preiskav, ki so v teku, do nadaljnjega ne bo javno komentirala situacije. “V tem primeru sta zelo pomembni zadržanost in diskretnost,” je izpostavil. Dodal je, da imajo opravka z Rusijo, ta pa da je akter, “katerega brezobzirnost in pripravljenost na uporabo nasilja moramo upoštevati”.

Nazadnje dvojnega agenta odkrili leta 2014

Nazadnje so v BND dvojnega agenta odkrili leta 2014 in ga kasneje obsodili na osem let zapora zaradi dolgoletnega vohunjenja, v prvi vrsti za ameriško obveščevalno službo CIA. Vohun je krivdo priznal, njegovi motivi pa so bili dolgočasje, razočaranje in nezadostni dosežki na delovnem mestu, navaja dpa.

Novembra so nemške oblasti častnika vojaške rezerve, ki je bil aprila obtožen vohunjenja, ker je med letoma 2014 in 2020 posredoval informacije ruskim obveščevalnim službam, obsodile na pogojno zaporno kazen enega leta in devetih mesecev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje