Nemci svetujejo: Če ste na počitnicah v teh državah, ne pijte vode iz pipe

Svet 20. Avg 202415:32 1 komentar
Voda iz pipe
Foto: PROFIMEDIA

Nemški avtomobilski klub ADAC opozarja, da je lahko v nekaterih evropskih državah pitje vode iz pipe tvegano. V katerih?

Voda iz pipe je pogosto alternativa ustekleničeni pitni vodi, tako glede stroškov kot trajnosti, še posebej zaželena pa je na počitnicah, ko se moramo zaradi vročine ali povečane fizične aktivnosti bolje hidrirati.

Čeprav lahko Slovenci brez skrbi za zdravje pijemo vodo iz pipe, pa velja biti med dopustom previdnejši – tudi v evropskih državah.

Nemški avtomobilski klub ADAC je izdal priporočila, v katerih evropskih državah ne pijte vode iz pipe, pri čemer se sklicuje na seznam ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni zaradi nevarnosti kontaminacije:

Albanija
Bosna in Hercegovina
Bolgarija
Kosovo
Litva
Latvija
Moldavija
Severna Makedonija
Romunija
Srbija
Turčija

V teh državah pijte zgolj vodo iz industrijsko zaprtih steklenic ali plastenk in se prepričajte, da so varnostni obročki nepoškodovani, svetujejo. Če ustekleničene vode ni mogoče kupiti, pa je priporočljivo vodo iz pipe zavreti. Za to morate po priporočilih ADAC vodo segrevati na sto stopinj Celzija vsaj tri minute. Na ta način je mogoče uničiti klice in druge patogene.

Če poletje preživljate na višji nadmorski višini, bo čas kuhanja daljši. Na tisoč metrih nadmorske višine bi morali vodo iz pipe kuhati od tri do pet minut, da bi dosegli enak učinek.

Zlasti v južni ali jugovzhodni Evropi ima lahko voda iz pipe sicer pogosto rahlo zatohel ali kloriran okus, vendar to ne predstavlja nevarnosti za zdravje, piše N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje