Nemčija bi pomoč beguncem nakazovala na kartico

Svet 31. Jan 202415:52 2 komentarja
nemška zastava
Foto: PROFIMEDIA

V Nemčiji nameravajo uvesti sistem, po katerem bodo prosilci za azil v prihodnje dobili del državne pomoči v obliki dobropisa na plačilni kartici. S tem želijo razbremeniti lokalne uprave in preprečiti pošiljanje denarja iz državne blagajne v tujino.

V Nemčiji nameravajo del državne pomoči, ki jo prejmejo prosilci za azil, v prihodnje dati na voljo v obliki dobropisa na plačilni kartici. S tem nameravajo razbremeniti lokalne uprave in onemogočiti pošiljanje denarja iz nemške državne blagajne v tujino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Večina zveznih dežel se je uskladila glede skupnih standardov za vzpostavitev sistema, ki naj bi predvidoma začel delovati poleti. Kot je pojasnil ministrski predsednik Hessna in predsedujoči konferenci ministrskih predsednikov Boris Rhein, bosta svoj sistem uvedli le Bavarska in Mecklenburg-Predpomerjansko, ki pa se tudi pridružujeta pobudi uvedbe plačilne kartice.

“Vsaka zvezna država pa se bo sama odločila o višini denarja in drugih dodatnih funkcijah,” je dodal Rhein.

S tem bi preprečili pošiljanje državne pomoči v izvorne države

Z uvedbo plačilnih kartic želijo med drugim preprečiti, da bi prosilci za azil pošiljali državno podporo sorodnikom in prijateljem v svojih izvornih državah. Plačilno kartico, ki ne bo povezana s transakcijskim računom, bo mogoče uporabljati povsod po Nemčiji, ne pa v tujini. Prav tako ne predvidevajo možnosti prenosov s kartice na kartico ali drugih prenosov v Nemčiji in tujini. Bodo pa imeli upravičenci možnost vpogleda v stanje dobroimetja.

Ker bodo z uvedbo kartice gotovinska izplačila v veliki meri nepotrebna, bodo na ta način zmanjšali breme za lokalne uprave.

Ministrski predsedniki in kancler Olaf Scholz so se že novembra strinjali, da bi prosilci za azil v Nemčiji vsaj del denarja prejeli v obliki dobropisa na kartico. Sedaj pa iščejo izvajalca, ki bo vzpostavil sistem in nudil tehnično infrastrukturo. Vlada pa se je zavezala, da bo čim prej uredila potrebne zakonodajne spremembe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje