Nemčija na vseh kopenskih mejah uvaja nadzor. Kaj bo drugače za potnike?

Svet 10. Sep 202416:48 9 komentarjev
Nemčija na vseh kopenskih mejah uvaja nadzor
Foto: PROFIMEDIA

Nemčija bo kmalu uvedla nadzor na kopenskih mejah. Razlog za tako odločitev je več napadov, ki so se zgodili v zadnjih tednih. Čeprav še točno ni znano, kako bo ukrep vplival na potnike, se bo najverjetneje podaljšal potovalni čas zaradi preverjanja dokumentov na mejnih prehodih.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je napovedala ponovni začasni nadzor na vseh kopenskih mejah.

O tej odločitvi je ministrica tudi obvestila Evropsko komisijo, so potrdili vladni viri. Kdaj ga bodo uvedli in kaj to pomeni za potnike?

Zakaj Nemčija ponovno vzpostavlja nadzor?

Razlog za tako odločitev je več napadov, ki so se zgodili v zadnjih tednih. Eden smrtonosnejših je bil konec avgusta v Sollingenu, ko je sirski prosilec za azil z nožem ubil tri ljudi, več pa ranil. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Ministrica Faeser je pojasnila, da bodo s tem poleg omejevanja nedovoljenih migracij tudi zaščitili notranjo varnost pred aktualnimi grožnjami, ki jih predstavljata islamistični terorizem in čezmejni kriminal. “S konkretnimi ukrepi krepimo svojo notranjo varnost in nadaljujemo s strogim stališčem proti nezakonitim migracijam,” je dejala na novinarski konferenci.

Evropsko schengensko območje omogoča potovanje med državami članicami brez potnih listov, vendar lahko države članice uvedejo mejne kontrole, če menijo, da obstaja grožnja javnemu redu ali notranji varnosti, piše Euronews.

Kdaj bo nadzor začel veljati in koliko časa bo trajal?

Ukrepi bodo začeli veljati naslednji ponedeljek, 16. septembra. Nadzor pa bodo sprva izvajali pol leta, nato bodo ponovno preučili varnostno situacijo in odločili, ali bodo nadzor podaljšali ali ne.

Kaj se bo spremenilo za potnike?

Čeprav podrobnosti še niso točno znane, bo nova mejna kontrola najverjetneje vplivala na vse, ki po kopnem potujejo v Nemčijo ali iz nje, piše Euronews. Zaradi preverjanja osebnih dokumentov bodo nastajali zastoji, tudi vožnja z avtobusi in vlaki bo zaradi preverjanja vseh potnikov trajala dlje, še piše portal.

Kako se bodo s tem soočili pri največjem železniškem prevozniku Deutsche Bahn, še ni jasno. A ima prevoznik, ki upravlja povezave s tujino, že zdaj pogoste in dolgotrajne zamude. Po podatkih Euronewsa je junija skoraj polovica vlakov na dolge razdalje prispela z zamudo. Po navedbah družbe naj bi bila to posledica izrednih vremenskih razmer.

Euronews se je za pojasnila obrnil na večje železniške in avtobusne prevoznike, kot so Deutsche Bahn, European Sleeper in Flixbus.

S katerimi državami bo uveden nadzor?

Nemčija meji na Avstrijo, Belgijo, Češko, Dansko, Francijo, Luksemburg, Nizozemsko, Poljsko in Švico.

Nemčija že od leta 2015 izvaja nadzor na meji z Avstrijo, prav tako je Berlin oktobra lani obnovil začasni nadzor na mejah s Češko, Poljsko in Švico, da bi preprečil pritok nezakonitih migracij v Nemčijo. Čeprav je nadzor na mejah začasen, jih je Berlin doslej že večkrat podaljšal. Trenutno velja do 15. decembra letos.

Nadzor bo torej 16. septembra uveden še na mejah s Francijo, Luksemburgom, Belgijo, Nizozemsko in Dansko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje