Nemčija s kapico na cene energentov: Ljudi moramo zaščititi pred višjimi stroški

Gospodarstvo 02. Nov 202213:37 2 komentarja
Nemčija
PROFIMEDIA

Nemška vlada namerava z začetkom prihodnjega leta omejiti cene energije. V skladu z danes objavljenimi izhodišči bi se s 1. januarjem za podjetja in najpozneje s 1. marcem za gospodinjstva omejila cena za določen delež povprečne porabe plina, medtem ko bi se s 1. januarjem podobno znižala cena električne energije.

Omejitev cen energije bo veljala do konca aprila 2024, vladni dokument povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V dokumentu je navedeno, da si bodo oblikovalci politike prizadevali za retroaktivno uporabo cenovne kapice za gospodinjstva od februarja 2023 dalje.

Kancler Olaf Scholz se bo danes sestal s predsedniki vlad nemških zveznih dežel, da bi dokončno določil podrobnosti dogovora. Pred srečanjem so nekateri regionalni voditelji pozvali zvezno vlado k zgodnejši uvedbi cenovne kapice za gospodinjstva. “Ljudje potrebujejo zanesljivo zaščito pred višjimi stroški, zlasti v hladnih mesecih januarja in februarja, ko intenzivno uporabljajo ogrevanje,” je poudaril ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Hendrik Wuest.

Delna omejitev cen naj bi ohranila “spodbude za varčevanje z energijo” kljub nižjim cenam za potrošnike, vladni dokument povzema dpa.

Vlada v Berlinu bo obenem decembra letos gospodinjstvom ter malim in srednje velikim podjetjem izplačala enkratno plačilo za kritje stroškov ogrevanja.

Ukrep uvedbe cenovne kapice predstavlja temelj obsežnega svežnja pomoči v vrednosti 200 milijard evrov, s katero želi nemška vlada zaščiti gospodinjstva in podjetja pred posledicami skokov cen energije. Več evropskih držav, med njimi Italija, so bile kritične do samostojnega nemškega načrta. Kot opozarjajo, si vse države ne morejo privoščiti takšne ravni podpore.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje