Nemec zaradi domnevnih zlorab toži tudi nekdanjega papeža

Svet 22. Jun 202217:16 0 komentarjev
Benedikt XVI.
PROFIMEDIA

Nemški moški, ki trdi, da je bil v otroštvu žrtev spolne zlorabe, je proti neimenovanemu katoliškemu duhovniku vložil tožbo. To je poleg duhovnika uperil tudi proti nadškofiji München in Freising, njenemu nekdanjemu nadškofu, kardinalu Friedrichu Wetterju, kot tudi proti zaslužnemu papežu Benediktu XVI.

Deželno sodišče v Traunsteinu na jugovzhodu Bavarske je danes potrdilo, da je prejelo tožbo, vendar ni navedlo imen ali podrobnosti v zvezi z njeno vsebino. Po poročanju nemških medijev je tožnik 38-letni moški iz Bavarske, ki trdi, da ga je duhovnik kot otroka spolno zlorabil. “Nadškofija München in Freising ne komentira tekočih sodnih postopkov,” je glede tožbe dejal tiskovni predstavnik nadškofije.

V zvezi z Josephom Ratzingerjem, zaslužnim papežem Benediktom XVI., tožba trdi, da je takrat še kot münchensko-freisinški nadškof “vedel za vse okoliščine,” in da je “vsaj dopustil, da je duhovnik postal večkratni storilec”.

Nekdanji papež obtožb, da v štirih primerih zlorabe otrok ni ukrepal, sprva ni komentiral. S poročilom odvetniške družbe Westpfahl Spilker Wastl o zlorabah, ki je nastalo po naročilu nadškofije, se je seznanil šele januarja letos, ko je bilo to objavljeno. Takrat je izrazil šok, sram in obžalovanje. Zaradi zastaranja lahko tožba sicer ugotovi le krivdo neposrednega storilca in naloži plačilo odškodnine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!