Nemška mesta preplavili protestniki, ohromljen tudi javni promet

Svet 01. Mar 202414:17 0 komentarjev
protest Nemčija
Foto: PROFIMEDIA

V nemških mestih je že drugi dan potekala stavka zaposlenih v javnem potniškem prometu, zaradi česar je bilo ohromljeno delovanje avtobusov, podzemne železnice in tramvajev. Sočasno s tem po vsej državi potekajo tudi protesti, ki jih v podporo delavcem organizira gibanje podnebnih aktivistov Petki za prihodnost.

Po napovedih sindikata Verdi se je v nemški prestolnici Berlin stavka zaključila ob 14. uri, v številnih drugih zveznih državah in mestih pa jo bodo podaljšali do sobote zjutraj.

Sindikalnim aktivnostim zaposlenih v nemškem javnem potniškem prometu so se pridružili tudi v okoljskem gibanju Petki za prihodnost (angl. Fridays for Future), kjer danes pripravljajo več kot 100 protestov po državi. V okviru teh bodo poleg odločnejših ukrepov za boj proti podnebnim spremembam zahtevali tudi boljše delovne pogoje za zaposlene v javnem potniškem prometu.

“Medtem ko se nemška vlada izgublja v reševanju nesoglasij, sta Verdi in gibanje Petki za prihodnost enotna. Skupaj se borita za varstvo podnebja, dobra delovna mesta in naložbe v javni promet, s katerimi država že dolgo zamuja,” je povedala podnebna aktivistka Luisa Neubauer.

Osrednji kamen spotike med sindikatom Verdi, ki v trenutnih pogajanjih za novo kolektivno pogodbo zastopa okoli 90.000 delavcev iz več kot 130 lokalnih prevozniških podjetij po vsej državi, in nemško vlado predstavlja skrajšanje delovnega časa za izmenske delavce. Med zahtevami so tudi daljši počitki med izmenami in več dni dopusta. V nekaterih nemških zveznih deželah, zlasti na območju nekdanje Nemške demokratične republike, kjer plače še vedno zaostajajo za tistimi v nekdanji Zahodni Nemčiji, pa zaposleni zahtevajo tudi zvišanje plač.

V okviru napetih pogajanj so zaposleni v javnem potniškem prometu v zadnjih tednih pod okriljem sindikata Verdi izvedli že več stavk. Bavarski delavci ne stavkajo, ker je tam aktualna kolektivna pogodba še vedno v veljavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!