Nemški politik se bo zaradi nacističnega besednjaka moral zagovarjati na sodišču

Svet 09. Feb 202417:49 2 komentarja
Skrajno desni politik Björn Höcke
Skrajno desni politik Björn Höcke (Foto: PROFIMEDIA)

Skrajno desni politik Björn Höcke, ki je na čelu stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) v nemški zvezni deželi Turingija, se bo moral aprila zagovarjati pred sodiščem zaradi obtožb, da je v javnem govoru zavestno uporabljal nacistični besednjak, poročajo nemški mediji.

Sodišče v zvezni deželi Saška-Anhalt je danes objavilo datum začetka sojenja, ki je določeno za 18. april v mestu Halle. Sodbo je pričakovati sredi maja.

Björn Höcke, ki pripada najbolj skrajnemu krilu stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), se sooča z obtožbami hujskanja zaradi uporabe prepovedanega nacističnega slogana.

Na volilnem dogodku AfD v Merseburgu v Saški-Anhalt 29. maja 2021 je Höcke ob koncu svojega govora množici dejal: “Vse za našo domovino, vse za Saško-Anhalt, vse za Nemčijo.”

Protest proti skrajni desnici v Nemčiji
Protest proti skrajni desnici v Nemčiji (Foto: PROFIMEDIA)

Kot trdijo tožilci v Halleju, je Höcke vedel, da je to prepovedan slogan t.i. Jurišnega oddelka (SA), paravojaške organizacije pod okriljem nekdanje nacionalsocialistične stranke NSDAP. Znani tudi kot rjavosrajčniki so bili vpleteni v ulične pretepe, politično nasilje in ustrahovanja, da bi pospešili Hitlerjev vzpon na oblast.

Höcke je sicer v Nemčiji znan po hujskaških izjavah in radikalnih stališčih tudi znotraj AfD, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemška notranja varnostna služba ima Höckeja za skrajno desnega skrajneža, upravno sodišče pa je leta 2019 razsodilo, da se ga sme označiti za “fašista”.

V Turingiji bodo 1. septembra deželne volitve, Höcke pa je vodilni kandidat stranke. AfD ima trenutno v tamkajšnjih anketah precejšnjo prednost, še poroča dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje