Neposrečeni portret valižanske princese razburja javnost: “Slab šolski projekt”

Svet 23. Maj 202420:17 1 komentar
Kate Middleton
Foto: PROFIMEDIA

Novi portret bodoče britanske kraljice Kate Middleton razburja javnost, češ da si na njem sploh ni podobna.

Valižanska princesa Kate Middleton se je zaradi zdravljenja z zahrbtno boleznijo umaknila izpred oči javnosti. Se je pa te dni njen novi portret pojavil na naslovnici julijske številke revije Tatler in poskrbel za burno razpravo.

Kate na njem na modrem ozadju stoji v dolgi beli obleki, čez rame ji pada belo ogrinjalo, na glavi pa ima tiaro.

Kot so zapisali na naslovnici revije, naj bi portret, ki ga je naslikala britansko-zambijska umetnica Hannah Uzor, izžareval moč in dostojanstvo princese.

naslovnica revije Tatler
Foto: družbeno omrežje X/Tatler

Umetnica na žalost ni imela te sreče, da bi v živo sedla pred Kate in tako skušala kar najbolje ujeti njene poteze, pač pa se je zanašala na stare fotografije in videoposnetke.

“Ko ne moreš osebno spoznati osebe, moraš pregledati vse, kar lahko najdeš, in sestaviti subtilne človeške trenutke, ki jih razkrivajo različne fotografije: ali imajo specifičen način drže, kako držijo glavo ali roke? Ali uporabljajo ponavljajoče se geste?” je za CNN pojasnila Uzor.

Portret z naslovnice je preplavil splet, kjer ni manjkalo pikrih komentarjev, češ da gre za “slab šolski projekt”. “Sploh ni podobna valižanski princesi. Tako grozno je, da je nespoštljivo,” se glasi eden izmed komentarjev. In podobnih ne manjka. “Zelo slab portret, ki sploh ne odraža lepote in elegance valižanske princese,” ali pa: “kaj se je zgodilo z njenim lepim obrazom”.

Ne le na družbenih omrežjih, burna razprava se je nadaljevala tudi drugod. Alastair Sooke, glavni kulturni kritik britanskega časopisa The Daily Telegraph, je portret označil za “neznosno slabega”, češ da ni “niti malo podoben subjektu”.

“Nisem povsem prepričana, kaj naj rečem o tem, razen, hmm …“ je na družbenem omrežju X zapisala Kate Mansey, urednica za področje kraljeve družine pri časopisu The Times of London.

V poplavi negativnih komentarjev se boste sicer le stežka prebili do kakšne pohvale, vendar pa je tudi nekaj takšnih. “Ali sem edini, ki mu je to všeč? To je umetnost, ne fotografija,” se glasi eden izmed teh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje