Številni odzivi po razkritju Kate, da ima raka. Kralj ponosen na njen pogum

Svet 22. Mar 202419:18 > 23:25 5 komentarjev
Kate Middleton
Foto: Zajem zaslona/@@RoyalFamily/X

Valižanska princesa Kate Middleton je prekinila svoj molk. Po abdominalni operaciji so testi zaznali prisotnost raka, zato je začela s preventivno kemoterapijo. Medtem dežujejo odzivi s celega sveta, med drugim so se odzvali britanski premier Rishi Sunak, nekdanji britanski premier Boris Johnson, francoski predsednik Emmanuel Macron, pa tudi princ Harry z Meghan Markle.

Po daljši odsotnosti in premnogih teorijah zarot se je na uradnih profilih na družbenih omrežjih oglasila valižanska princesa Kate Middleton.

Po tem, ko se je oboževalcem zahvalila za “vsa čudovita sporočila podpore in za razumevanje,” je 42-letnica razkrila, da ima njena družina za seboj nekaj neverjetno težkih mesecev.

“Januarja sem v Londonu prestala veliko abdominalno operacijo. Tedaj smo mislili, da je bilo stanje ne-rakavo. Operacija je bila uspešna. A testi po operaciji so pokazali, da je bil rak prisoten. Moja medicinska ekipa mi je svetovala, naj se poslužim preventivne kemoterapije in zdaj sem v zgodnji fazi,” je sledilcem razkrila razlog za svojo dolgo odsotnost v javnosti.

Nadaljevala je: “To je bil velik šok. Z Williamom počneva vse, kar lahko, da to zaradi najinih otrok predelava in urediva zasebno. Kot si lahko predstavljate, je to vzelo čas, čas da okrevam od velike operacije in začnem z zdravljenjem. A najbolj pomembno, zahtevalo je čas, da vse pojasniva Georgu, Charlotte in Louisu na način, ki je zanje primeren, in da jim zagotoviva, da bo z menoj vse v redu.”

“Kot sem jim pojasnila, sem v redu in vsak dan postajam močnejša tako, da se osredotočam na stvari, ki mi bodo pomagale ozdraviti misli, telo in duha,” je še dodala in poudarila, kako veliko ji pomeni podpora soproga in podpornikov kraljeve družine: “Obema nama pomeni ogromno. Upava, da boste razumeli, da kot družina potrebujemo čas, prostor in zasebnost, da zaključim zdravljenje.”

“Moje delo mi je prineslo veliko veselje in veselim se vrnitve, ko je bom sposobna. A za zdaj se moram osredotočiti na polno okrevanje,” je dejala in povedala še, da misli na vse, ki jih je prizadel rak.

Vsem se je zahvalila za podporo in prijaznost ter še naprej prosila za spoštovanje zasebnosti svoje družine.

Princesa in William se tako na velikonočno nedeljo ne bosta pojavila v javnosti s preostalo kraljevo družino, čeprav je bilo sprva napovedano, da bo odsotna zgolj do velike noči. Tudi Williamova odsotnost na februarski spominski slovesnosti za pokojnega grškega kralja Konstantina je, tako BBC, posledica Katine diagnoze.

Kdaj in kje je bilo princesino sporočilo posneto?

Po poročanju BBC-ja je bilo sporočilo posneto v produkciji BBC Studia, in sicer 20. marca 2024, v Windsorju. Kensingtonska palača je BBC News, ki je ločen od BBC Studia, o princesinem nagovoru nato obvestila šele v petek popoldne.

BBC-jeva novinarka Sarah Campbell, ki spremlja kraljevo družino, je dejala, da medijska hiša ni sodelovala pri urejanju sporočila in ni spremenila princesine izjave.

V izjavi za javnost je medtem BBC Studio že potrdil, da je zagotovil produkcijo za snemanje. “Njeni visokosti želimo čimprejšnje okrevanje,” so dodali.

Podpora iz Velike Britanije, pa tudi iz Bele hiše

Že pred tem je britansko javnost šokirala vest, da je za rakom zbolel tudi kralj Karel III. Buckinghamska palača podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju ne razkriva, javili so le, da ne gre za raka prostate.

Karel je danes sporočil, da je ponosen na pogum, ki ga je princesa pokazala ob razkritju svoje bolezni. Zagotovil je še, da je bil v zadnjih nekaj tednih v tesnem stiku s svojo snaho, so sporočili iz Buckinghamske palače.

Britanski premier Rishi Sunak je na družbenem omrežju X prav tako izpostavil neverjeten pogum valižanske princese in ocenil, da je bila v zadnjih tednih neupravičeno tarča nekaterih medijev. Pozval je, naj ji zagotovijo zasebnost in ji ob tem zaželel hitro okrevanje.

Preko omrežja X se je odzval tudi nekdanji britanski premier Boris Johnson. Valižanski princesi je zaželel “vso moč” za “popolno in hitro okrevanje” ter izrekel podporo celotni družini.

Prav tako se je odzval princesin brat James Middleton. “V preteklih letih sva se povzpela na veliko gora. Kot družina bomo skupaj preplezali tudi to,” je ob sliki, na kateri sta oba še kot otroka, zapisal na Instagramu.

Tudi kanadski premier Justin Trudeau je preko omrežja X zapisal, da je z mislimi z valižansko princeso, njenimi otroki in celotno kraljevo družino. Prav tako je pohvalil njen pogum, da je z javnostjo delila novico o diagnozi raka.

“Vaša visokost. V tem težkem obdobju, ki ga preživljate, vam z Brigitte želiva popolno okrevanje. Vaša moč in odločnost nas vse navdihujeta,” pa je preko omrežja X sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron.

Izrazi podpore prihajajo tudi iz Bele hiše. Tiskovna predstavnica Joeja Bidna Karine Jean Pierre je valižanski princesi zaželela popolno okrevanje. “Naše misli so z vojvodinjo Cambriško in njenimi družinskimi člani ter prijatelji v tem neverjetno težkem času. Želimo ji popolno okrevanje,” je dejala ter javnost pozvala, naj spoštuje njeno zasebnost.

Z izrazi podpore so se odzvali tudi številni škotski politiki.

Harry in Megan: Želiva zdravja in ozdravitve

Vojvoda in vojvodinja susseška, princ Harry in Meghan Markle sta v izjavi za javnost valižanski princesi zaželela “zdravja in ozdravitve”.

Izrazila sta upanje, da bodo Kate in družina skozi obdobje zdravljenja deležni čim več zasebnosti in miru.

Odsotnost princese v javnosti je v zadnjem času sprožila številna ugibanja. Princeso so januarja hospitalizirali zaradi abdominalne operacije, po kateri je v bolnišnici preživela 14 dni. Odtlej je okrevala doma. Sprva je bilo rečeno, da se bo k opravljanju javnih dolžnosti vrnila po veliki noči, vendar se to sedaj ne bo zgodilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje