Nepričakovana poteza Dancev: kaj ponujajo turistom?

Potovanja 18. Jul 202410:01 0 komentarjev
Köbenhavn
Foto: PROFIMEDIA

Medtem ko se vse več evropskih mest odloča za stroge ukrepe, s katerimi skušajo obvladati nevzdržne številke turistov, so se v danski prestolnici odločili za popolnoma drugačno taktiko. Turiste, ki se bodo "lepo vedli", bodo nagradili z brezplačno pijačo, izposojo kajaka ali celo s smučanjem. 

Že pred začetkom turistične sezone smo z vseh koncev Evrope lahko spremljali glasne proteste lokalnih prebivalcev, ki so opozarjali na nevzdržne številke turistov. Nedavno so se domačini iz Barcelone nad turiste spravili celo z vodnimi pištolami. Pripovedovali so, da zaradi masovnega turizma ne morejo več normalno živeti.

Lokalne oblasti, ki so skušale pomiriti domačine, so se odzvale s strogimi omejitvami. Za vstop v Benetke vam po novem tako zaračunajo vstopnino, v Barceloni je župan napovedal odvzem dovoljenj za kratkoročno turistično oddajanje stanovanj, na Majorki pa omejujejo prodajo alkoholnih pijač.

Danska prestolnica pa je presenetila s popolnoma drugačnim pristopom. Medtem ko si drugod želijo zmanjšati število turistov, pa želijo v Köbenhavn privabiti več turistov. Vendar ne vseh. Pač pa tiste, ki se vedejo okolju in družbi prijazno. Take turiste od ponedeljka celo nagrajujejo, poroča Guardian.

Nacionalna turistična organizacija je predstavila program, s katerim želijo spodbuditi podnebju prijazno in trajnostno vedenje turistov. Nagrajevali bodo tiste, ki bodo za svoje prevozno sredstvo izbrali kolo ali javni prevoz, pa tudi tiste, ki bodo pomagali pri vrtnarjenju ali pobiranju smeti v pristanišču in mestnih parkih.

Tisti, ki se bodo na umetno smučišče, zgrajeno na vrhu centra za ravnanje z odpadki CopenHill, povzpeli s kolesom ali vlakom, se bodo po smučarski stezi lahko spustili brezplačno. Šola deskanja bo deskarjem, ki bodo po koncu tečaja pomagali očistiti plažo, ponudila brezplačno kosilo. Nekateri lokali bodo gostom postregli z brezplačnim koktajlom, muzeji brezplačne oglede razstav, športne agencije pa brezplačno izposojo kajaka.

“Poskrbeti moramo, da turizem ne bo breme za okolje, ampak gonilna sila pozitivnih sprememb,” je za Guardian dejal Mikkel Aarø-Hansen iz uradnega turističnega združenja Wonderful Copenhagen. Upa, da bo njihova zamisel navdih tudi za druge države, ki želijo izboljšati odnos med turisti in domačini.

“Naš ključni cilj je, da potovanja postanejo bolj trajnostna. To bomo dosegli le, če nam bo uspelo premagati velik razkorak med željo obiskovalcev po trajnostnem vedenju in njihovim dejanskim vedenjem.“ Dodal pa je, da je ta izziv “bolj zapleten, kot se zdi“.

Projekt, ki se mu prostovoljno pridružujejo različne organizacije in podjetja, je še v poskusni fazi, ki bo trajala do 11. avgusta. Če se bo iniciativa izkazala za uspešno, pa lahko pričakujemo, da se podaljša in razširi, so še pojasnili idejni vodje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!