Neprijetno presenečenje v BiH: v bureku z govejim mesom našli tudi svinjino

Svet 27. Mar 202421:42 2 komentarja
burek, hrana, jogurt
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Povsem običajen inšpekcijski nadzor v pekarni ob bosanski prestolnici je presenetil. Rezultati odvzetih vzorcev pekovskih izdelkov so v bureku z govejim mesom pokazali tudi sledove svinjine.

Pekarno Manja v bosanskem mestu Vogošća, ki leži ob prestolnici Sarajevo, je pred kratkim obiskala veterinarska inšpekcija. Inšpektorji so ob nadzoru odvzeli tudi več vzorcev hrane in jih poslali v nadaljnjo analizo. Izsledki pa so presenetili.

Pekarna je namreč strankam prodajala burek z govejim mesom, ki pa mu je bila primešana tudi svinjina. “Inšpekcijski nadzor je med drugim pri izdelku, deklariranem kot mini zmrznjen burek z vlečenim testom in govejim nadevom, neto količine 160 gramov s sestavin: voda, pšenična moka tipa 550, goveje meso (38,60  odstotkov), sončnično olje, sojini kosmiči, sol, pšenični gluten, poper, ojačevalec arome (mononatrijev glutamat), sredstvo za obdelavo moke E920), proizvajalca ‘Krajina Klas’ d. o. o Banja Luka, našla prisotnost prašičje DNK,” so sporočili z veterinarske inšpekcije BiH.

Kot so tudi pojasnili na inšpekciji, so odvzete vzorce najprej pregledali neakreditirano presejalno metodo, s katero so v mesu ugotavljali prisotnost beljakovin, nato pa so vzorec poslali še na analizo z akreditirano metodo v laboratorij Evropske unije. Molekularna analiza PCR je potrdila prisotnost prašičjih delcev, poroča N1 Sarajevo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje