Poslanci izpolnili željo SDS: trojica ostala brez funkcij, NSi presenetila

Slovenija 27. Mar 202413:04 > 15:21 33 komentarjev
Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh
Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh (Foto montaža: N1/BOBO/STA)

To, kar se je v poslanski skupini SDS obetalo že nekaj časa, se je v torek zvečer zgodilo – poslanci Eva Irgl, Anže Logar in Dejan Kaloh, ki niso podpisali izjave o zvestobi stranki, so ostali brez vodilnih mest v parlamentarnih odborih. Sklepa o razrešitvi med drugim ni podprl nihče od poslancev NSi, vsi so glasovali proti, za N1 pa so danes pojasnili, zakaj. Da ni več predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, je na Facebooku sama sporočila tudi Eva Irgl. Kaj je še zapisala?

“Na željo poslanske skupine SDS od včeraj nisem več predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti,” je na Facebooku zapisala Eva Irgl, dolgoletna poslanka SDS, ki je omenjeno komisijo vodila več mandatov. Ob tem se je zahvalila vsem za sodelovanje in povzela, čemu so se na komisiji posvečali v zadnjih dveh letih.

“S svojim vodenjem sem ves ta čas gradila odnose, ki slišijo na eno besedo – sodelovanje,” je zapisala in dodala, da je vesela, da ji je poklicna pot omogočila, da bo lahko “v duhu povezanosti” delovala tudi v sklopu Platforme sodelovanja. “Vabim vse, da se mi pri tem pridružite,” je zapisala.

Novi predsednik komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti je postal še en dolgoletni poslanec SDS Jože Tanko.

Prav tako sta brez funkcij ostala Anže Logar in Dejan Kaloh. Prvi je bil do včeraj podpredsednik odbora za zunanjo politiko, drugi pa podpredsednik odbora za pravosodje. Logarja je nadomestil Andrej Kosi, Kaloha pa Jožef Lenart. Vse te spremembe so že vidne na spletni strani državnega zbora.

Kot smo že pisali, bodo vsi trije poslanci te spremembe najbolj čutili ob izplačilu plače. Za letošnji januar je Logar po podatkih državnega zbora prejel 4.438,66 evra, Irgl 5.144,65 evra in Kaloh 4.477,85 evra. Gre za bruto zneske, ki bodo po uveljavitvi sprememb občutno nižji – od približno 500 pa vse do 1.000 evrov, kar je tudi odvisno od posameznega poslanca in njegove delovne dobe.

Zanimiv je tudi pogled na glasovanje o sklepu o razrešitvah Logarja, Irgl in Kaloha s podpredsedniških in predsedniškega mesta v odborih. Proti so glasovali vsi poslanci NSi. Kot so za N1 sporočili iz stranke, je glasovanje poslancev NSi “izraz naše solidarnosti in dobrodošlice novim sosedom v poslanskih klopeh”.

Prav tako je sklepu nasprotovala Mojca Šetinc Pašek, ki so jo izključili iz stranke Svoboda, ta pa je nato izstopila iz poslanske skupine in postala nepovezana poslanka. Proti je glasoval tudi poslanec Svobode Rastislav Vrečko.

Spomnimo, pred dnevi so Logarja, Irgl in Kaloh tudi presedli, toda v nasprotju s pričakovanji ne v zadnjo vrsto.

Sedežni red v državnem zboru
Foto: DZ RS

Ob Jelki Godec v prvi vrsti tako po novem namesto Eve Irgl sedi Anja Bah Žibert, sosednje mesto Anžeta Logarja pa je zasedel Franc Breznik. V prvo vrsto je prišla tudi Alenka Helbl. Logar in Irgl pa se skupaj s Kalohom, ki je doslej sedel v zadnji vrsti, selita na skrajno desne pozicije v klopeh SDS – tu ob robu, zraven poslancev NSi (zato tudi omenjeni izraz dobrodošlice), so doslej sedeli Andrej Hoivik, Zoran Mojškerc in Jožef Lenart, ki so zdaj dobili nove sedeže. Skupno je tako poslanska skupina opravila kar devet menjav v sedežnem redu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje