“Neprimerno” darilo: Rusi z darilnimi vrečkami obdarovali dunajske policiste

Svet 26. Mar 202409:45 0 komentarjev
Rusko veleposlaništvo na Dunaju
Rusko veleposlaništvo na Dunaju (Foto: Google Zemljevidi)

Dunajski policisti, ki so v času ruskih predsedniških volitev skrbeli za varnost na ruskem veleposlaništvu, so tam prejeli darilne vrečke.

Čeprav s tem niso prekršili zakonodaje, je v ponedeljek tiskovni predstavnik policije takšno ravnanje označil kot neprimerno in dodal, da policisti tovrstnih daril ne bodo več smeli sprejemati.

Policiste so na veleposlaništvo napotili v času ruskih predsedniških volitev, da bi zagotovili varnost med glasovanjem. Ko je zadnji volilec 17. marca kmalu po 22. uri zapustil veleposlaništvo, so mu sledili najmanj šest uslužbencev urada za državno varnost in ekstremizem ter policisti. Vsaj trije od njih so nosili darilne vrečke z rusko zastavo.

Uniformirani policisti in pripadniki urada v civilnih oblačilih niso dežurali le zunaj stavbe, temveč so bili pogosto tudi v prostorih veleposlaništva. Eden od policistov je to opravičeval s tem, da je moral na stranišče. Očitno pa je, da so na veleposlaništvu policistom ponudili hrano in darila.

Policijska uprava na Dunaju je pozneje potrdila prejem daril. “Ob koncu operacije so policisti prejeli darilne vrečke s predmeti manjše vrednosti,” je pojasnil tiskovni predstavnik policije. Čeprav to ni prekršek v skladu z zakonom o javnih uslužbencih, je vseeno neprimerno in ne ustreza profesionalnemu pristopu policistov na terenu.

“Policisti so bili v zvezi s tem obveščeni in jim je bilo naročeno, naj darila zavrnejo,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!