Pogajanjem spet slabo kaže: Netanjahu in Hamas se zgolj obmetavata z očitki

Svet 18. Avg 202417:54 > 21:41 2 komentarja
Foto: Jack Guez/Pool via REUTERS

"Hamas do tega trenutka ostaja trmast," je danes dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Palestinskemu islamističnemu gibanju namreč očita oviranje pogajanj za premirje v Gazi. Nasprotno pa je Hamas danes ponovno obtožil Netanjahuja, da ovira dogovor za premirje in izmenjavo talcev v Gazi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas očital, da ovira pogajanja za premirje v Gazi. Pred začetkom novega kroga pogajanj prihodnji teden je pozval še k okrepitvi pritiska na gibanje.

“Hamas do tega trenutka ostaja trmast. Na pogovore v Dohi ni poslal niti svojega predstavnika. Zato je treba pritisk usmeriti na Hamas in (vodjo gibanja) Jahjo Sinvarja, ne pa na izraelsko vlado,” je Netanjahu dejal na seji vlade. Premier je bil oster do Hamasa ravno na dan, ko naj bi ameriški državni sekretar Antony Blinken prispel v Izrael, kjer naj bi skušal pomagati posredovati pri dosegu dogovora o prekinitvi ognja.

V Dohi so ta teden potekala pogajanja o dogovoru za dosego prekinitve ognja v Gazi, vendar niso prinesla nobenih rezultatov. Predvidoma prihodnji teden naj bi se pogajanja nadaljevala v Kairu.

Netanjahu je danes dejal svojim ministrom, naj se pogajajo. “So stvari, kjer smo lahko prilagodljivi, in stvari, kjer ne moremo biti prilagodljivi in pri katerih bomo vztrajali,” je povedal. Zagotovil je še, da se trudijo zagotoviti vrnitev talcev, ki še ostajajo v Gazi.

Nasprotno pa je Hamas danes ponovno obtožil Netanjahuja, da ovira dogovor za premirje in izmenjavo talcev v Gazi. Palestinska militantna skupina je v izjavi po zadnjem krogu pogovorov v Katarju dejala, da je Netanjahu “v celoti odgovoren za preprečitev prizadevanj posrednikov oviranje sporazuma in nosi polno odgovornost za življenja talcev v Gazi”, poroča AFP.

Izraelska vojska medtem nadaljuje svojo operacijo proti Hamasu. V napadu z dronom v Dženinu na okupiranem Zahodnem bregu je v soboto namreč po lastnih navedbah ubila dva borca gibanja, so sporočili danes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje